Több millió ARM processzoros MacBook érkezhet

Több millió ARM processzoros MacBook érkezhet

2020. november 5. 22:26, Csütörtök
Az Apple szeretne a jövőben kevésbé függeni az Inteltől.

A kaliforniai cég arra készül, hogy minél gyorsabban levezényelje az Intel CPU-iról az ARM által tervezett chipekre való átváltást. Az óriáscég így akarja elérni, hogy rövid időn belül már ne függjön az Inteltől, mint processzorszállítótól.

A Nikkei Asian Review a cikkében arról írt, hogy az Apple arra utasította a gyártópartnereit, hogy 2021 februárjáig 2,5 millió darab olyan MacBook készüléket készítsenek, amelyek a saját fejlesztésű A14 platformjára épülnek. A társaság az első új készülékeket várhatóan a következő héten mutatja majd be és ezzel hivatalosan is elindítja az Intel COU-itól való búcsú folyamatát. A cél az, hogy hosszú távon minden terméke a saját fejlesztésű, ARM tervezésű chipekre épüljön.

Amennyiben összehasonlítjuk a 2,5 millió darabos megrendelést a tavalyi MacBook-szállítások adataival, akkor kiderül, hogy az ARM processzorokra épülő eszközök aránya már most is nagynak nevezhető. 2019-ben összesen 12,6 millió MacBookot értékesítettek, így a 2,5 millió darabos megrendelés közel 20 százalékos arányt jelent.

Az Apple tehát két esztendőn belül teljes mértékben át akar váltani az Intel CPU-iról a saját fejlesztésű, ARM tervezésű chipjeire. A vállalat a legnagyobb előrelépést az energiahatékonyság tekintetében várja. Az elemzők 2021 második negyedévében további MacBook modellek bemutatására számítanak, amelyekbe szintén ARM tervezésű központi egységek kerülhetnek.

Márciusban vált ismertté, hogy ARM processzoros MacBook Pro érkezhet és hogy már az idei évtől saját fejlesztésű CPU-k kerülhetnek az Apple Mac számítógépeibe. Akkor arról volt szó, hogy az első ARM chipre épülő Mac a következő 12-18 hónapban, várhatóan 2021 elején lesz elérhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások