ARM processzoros és Face ID-s MacBook Pro érkezhet

ARM processzoros és Face ID-s MacBook Pro érkezhet

2020. március 30. 09:03, Hétfő
A következő hónapokban számos újdonsággal jelentkezhet az Apple.

Az idei évtől saját fejlesztésű chipek kerülhetnek az Apple Mac számítógépeibe, és a koronavírus-járvány kitörése óta az Apple "sokkal agresszívebben", vagyis jelentősebb összegekkel támogatja az 5 nanométeres gyártási eljárással készülő processzorok tervezését, fejlesztését és készítését. Az új modellek nem csupán az iPhone és az iPad készülékekbe kerülnek majd, hanem lesznek olyanok is, amelyeket kifejezetten a notebookokban való használatra terveznek. Az első ARM chipre épülő Mac a következő 12-18 hónapban, várhatóan 2021 elején lesz elérhető.

Egy elismert elemző, Ming-Chi Kuo szerint jövőre több olyan MacBook modell is megjelenhet a piacon, amely ARM processzorra fog épülni és azokat 2022-ben az USB 4 szabványt támogató MacBook Pro követi majd. A saját ARM CPU-k fejlesztése és alkalmazása lehetővé teheti az Apple számára, hogy csökkentse az Inteltől, annak CPU-itól, valamint azok fejlesztési ciklusaitól való függőségét.

A saját fejlesztésű termékek költségei akár 40-60 százalékkal is mérsékelhetők és ezáltal a gyártó jobban elkülönülhet a Windows 10-es notebookok gyártóitól. Az elmúlt években ugyanis a MacBookok és a Windows operációs rendszert futtató laptopok hardverei egyre kiegyenlítettebbé váltak annak ellenére is, hogy az Apple általában elsőként kapta meg az Intel új processzorait, amelyekhez más piaci szereplők csak később juthattak hozzá. A MacBookok USB-vezérlőit az ASMedia szállíthatja, a cég 2022-tól profitálhat az USB 4 megjelenéséből, amely egyesíteni fogja az USB és a Thunderbolt szabványt.

Az AppleInsider egy az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) benyújtott olyan szabadalomról számolt be, amely alapján az Apple a Face ID funkciót integrálná a notebookjaiba. A dokumentumban szereplő egyik ábra egy olyan MacBookot ábrázol, amelynek szinte keret nélküli kijelzője van és amely az iPhone készülékekből ismert bemetszéssel (notch) rendelkezik, s az utóbbiba építették be a Face ID-t. A gyártó a funkciót ráadásul további eszközökbe is integrálná, hasonlóan a Touch ID-hez, amely az iPhone készülékekből először az iPad táblagépekbe, majd a MacBookokba került. A szabadalom nem csupán egy MacBookot írt le, hanem egy iMacet is. Az alkalmazott notch ugyanakkor különböző formájú, akár kör alakú is lehet. Érdekesség, hogy tavaly augusztusban kiderült, hogy az Apple már régen benyújtott egy olyan szabadalmat, amely szerint a Face ID funkciót a Mac számítógépekbe is integrálni akarja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások