Az S3 2001-es grafikus chipjei

Az S3 2001-es grafikus chipjei

2001. január 24. 12:47, Szerda
[Savage2000] Az elmúlt 2000-es esztendő az S3 cég számára nem volt épp a legkedvezőbb. Előszőr piacra dobták a - valljuk be - nem túl sikeres S3 Savage2000-es grafikus chipsetet, aztán pedig nem sokkal később a Diamond cégnél abba is hagyták az S3-as grafikus termékek gyártását. Végül bejelentették, hogy a grafikus részleget megvásárolta a leginkább alaplapi chipseteiről híres VIA cég, mindeközben pedig több, különböző sikerű S3-as integrált grafikus chipset is napvilágot látott, melyek közül például a ProSavage sorozatban érdekes módon a Savage4 chip 3D-s részét és a Savage2000 2D-s részét használták fel. Az S3 és a VIA cég közötti jogviszonyok és szerződések csak a napokban tisztázódtak teljesen, de az idei év új S3-as grafikus chipjeiről már meg is jelentek különböző információk.

Az S3 továbbra sem kívánja elhanyagolni a mobil piacot, így 2001 harmadik negyedévében tervezik a jelenleg Paramount (mindenekfelett való) kódnév alatt futó hordozható gépekbe fejlesztett grafikus chip piacra dobását. A chip a tervek szerint legalább 150 MHz-es frekvencián fog üzemelni, és 64 bites DDR memóriákat fog támogatni. A fejlett energiagazdálkodással rendelkező új mobil S3 chip 0.18 mikronos gyártási technológiával készül majd, és integrált TV kimenet is lesz rajta. A teljesítményét eléggé behatárolja majd a T&L engine hiánya, bár ebben a piaci szegmensben ez talán még nem annyira létszükséglet.

Az idei év második negyedévének végén, illetve harmadik negyedévének elején jelenik meg a jelenleg Zoetrope kódnevet viselő új S3-as grafikus chip, mely a specifikációkat tekintve az S3 Savage 2000-es chip "felturbózott" változatának tekinthető. Az S3 cég szerint a legalább 166 MHz-es chip továbbfejlesztett 3D engine-nel fog rendelkezni, valamint egy hardveres T&L engine is integrálva lesz benne. A 0.15 mikronos gyártási technológiával készülő chip mindössze 1.3-1.5 V-os feszültséget fog igényelni, ami elsősorban a hőtermelés szempontjából lesz kedvező.



Az S3 egyetlen igazán említésre méltó új grafikus chipsete jelenleg Columbia kódnév alatt fut, és a fejlesztők reményei szerint az Nvidia NV20-nál valamivel nagyobb teljesítményre lesz képes, és körülbelül az ATI R200-zal lesz egy szinten, de majd minden kiderül a COMDEX-en, ahol a tervek szerint már kinn lesznek az első teszt példányok. A teljesen új grafikus magra épülő chip 300 MHz-es frekvencián fog üzemelni és 128 bites 300 MHz-es DDR memóriákkal lesz ellátva. A már 0.13 mikronos gyártási technológiával rendelkező S3 grafikus újdonság egyébként teljes DirectX 8 és 9 támogatással fog rendelkezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások