Az Intel szerint trükközik az AMD

Az Intel szerint trükközik az AMD

2020. november 26. 09:04, Csütörtök
Ez a teljesítmény visszafogását eredményezi a laptokon, ami viszont jó az üzemidőnek.

Meglehetősen érdekes tanulmányt készített el az Intel házon belül, amelynek eredményeit a napokban tették közzé az interneten. Erről rögtön számos lap beszámolt, viszont az eredményekkel kapcsolatban egyáltalán nem egyértelmű a kép, mivel az állítólagos trükközés nem feltétlenül az AMD húzása, maga az eljárás pedig a negatívum mellett előnyt is kínál a felhasználóknak.

A teljes anyag több oldalon is megtekinthető, a mellékelt képeken jól látszik, hogy november 23-án oldották fel ennek bizalmas jellegét. Az Intel eszerint több laptopot vizsgált meg, az eredményekből pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a Ryzen 4000-széria tagjainál a vezeték kihúzása után, pusztán az akkumulátorra támaszkodva, a chipek akár teljesítményük egyharmadát is elveszíthetik, miközben az Intel saját megoldásainál (a 11. generációs Tiger Lake tagjainál) a különbség mindössze 10 százalékos. Nagyon úgy tűnik, hogy az AMD sokkal nagyobb mértékben veszi vissza a teljesítményt, ami viszont kedvez az üzemidőnek, hiszen a laptopok így hosszabb ideig állnak rendelkezésünkre.

További érdekesség, hogy az Intel a Lenovo 4 különböző laptopját és a HP egyik megoldását vetette össze a saját chipjeire épülő változatokkal, amelyek viszont már több eltérő gyártótól (Lenovo, HP, MSI és Intel) érkeznek. Az nagyjából világos, hogy az AMD fejlesztései a többszálas teljesítmény terén gyűrik le a vetélytársat, viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy a fent említett nagy visszaesés a Cinebench R20 benchmark esetében nem látszik, ami azt a gyanút kelti, hogy a cég ebben az esetben trükközik a számokkal. Az egyéb tesztek során látott nagy, akár 30 százalékos csökkenés viszont a laptopgyártók által meghozott döntések eredménye is lehet, ez nem feltétlenül az AMD „bűne”, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a Lenovo ebben látta a megfelelő kompromisszum kialakításának legjobb opcióját, ebben pedig az AMD-nek semmi szerepe nem volt.

Az Intel persze a maga részéről a Tiger Lake előnyeit emeli ki, viszont a napokban számos további tesztelés követi majd az általuk közölt anyagot, ahogy a szaksajtó képviselői megpróbálják megtalálni a végleges választ a fent megfogalmazott kérdésekre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások