A Nokia is abbahagyja a mobilok gyártását?

A Nokia is abbahagyja a mobilok gyártását?

2001. január 28. 19:49, Vasárnap
[CNet] Az elemzők szerint a Nokia mobiltelefonokkal foglalkozó részlege is könnyen az Ericsson sorsára juthat, mivel a mobilok iránti lecsökkent kereslet a vezető mobilgyártót is kellemetlen helyzetbe hozhatja.



Az Ericsson csütörtökön jelentette be, hogy immár véglegesen eldöntötte, megválik a mobil üzletágától. Az Ericsson márkanév a mobiltelefonokon tovább él, hiszen a Flextronics a telefonokat a továbbiakban is eredeti nevükön fogja forgalmazni.

A Motorolánál -bár bezárásról egyelőre szó sincs- szintén jelentős változások lesznek a közeljövőben, melynek keretében a telefonok gyártásával foglalkozó ágazat dolgozóinak egy jelentős részét, mintegy 2500 munkást elbocsájtanak, a gyártási kapacitást pedig lecsökkenti a társaság.

Annak ellenére, hogy a Nokia jelenleg piacvezető a mobilgyártók között, a szakemberek szerint az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett mobilvásárlási-kedv a finn céget sem fogja kímélni. Az elemzők határozottan úgy látják, hogy a Nokiának előbb vagy utóbb radikális változtatásokat kell véghezvinnie. Ez a változtatás nem feltétlenül jelenti a mobilgyártás kiadását más cégek számára, de jelenleg ez tűnik a legvalószínűbbnek. A gyártókapacitást viszont mindenképpen csökkenteni kell.

"Elvárásaim szerint a Nokia kiadja a mobiltelefon-üzletágát más cégekenk. A Flextronics-hoz hasonló társaságok olcsóbban elő tudják állítani ezeket a termékeket.", mondta Paul Dittner, a DataQuest piackutató cég egyik elemzője. A Nokia azonban egyelőre semmi ilyesmit nem jelentett be, sőt a cég az elemzők spekulációit sem kívánta kommentálni.

Dan Downey, a The Yankee Group elemzője úgy gondolja, a drasztikusan lecsökkent mobiltelefon-igény miatt kivétel nélkül az összes gyártó kénytelen lesz mérsékelni a mobilok gyártási ütemét, és ez anyagi gondokhoz, hosszú távon pedig elengedhetetlen változtatásokhoz vezet.

Az Ericsson visszalépése azonban nem kizárólag a mobil üzletág romló helyzetére vezethető vissza, mondják a szakértők. A konkurens Siemens nagy erőkkel tör előre, és a várakozások szerint heteken belül átvette volna a piac harmadik helyét az Ericssontól.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások