A DirectTV a TV-s kalózok ellen

A DirectTV a TV-s kalózok ellen

2001. január 30. 03:54, Kedd
Ahogy kis hazánkban az elmúlt években a hamis HBO dekóderekkel való "kalózkodás" megszokott dolog volt, nincs ez most másképp az Egyesült Államokban sem.

A televíziós szolgáltató cégek már évek óta játszák a TV-s kalózok elleni macska-egér játékaikat, eddig azonban nem sikerült túl nagy sikereket elérniük. Az elmúlt hétvége azonban nagyon csúnya véget ért azok számára, akik úgymond jogtalanul nézték volna a különböző televíziós programokat, de főleg az amerikaiak egyik legkedveltebb sporteseményének, a Super Bowl-nak a közvetítését. Az elmúlt vasárnap sokak számára csak "fekete vasárnap"-ként marad majd meg az emlékezetében.

Történt ugyanis, hogy a DirecTV műholdas szolgáltató cég vasárnap egy olyan speciális jelet sugárzott a több millió amerikai műholdvevő berendezés számára, melynek hatására azok a készülékek, melyekben nem eredeti előfizetői kártya volt, egyszerűen nem voltak hajlandóak tovább működni. Az ECM (Electronic Countermeasure) jeleket bevetve így sikerült elérniük, hogy a TV-s műsorokat kalóz módra néző emberek vasárnap nagyon frusztráltak legyenek, hiszen így pont a Super Bowl közvetítésről maradtak le sokan.

Egyes szakértők szerint a hackereknek legalább pár hetükbe fog telni, mire újra fel tudják majd törni a kódot, de vannak, akik azt állították, hogy lehet hogy többet már nem is tudják feltörni azt. Én személy szerint ebben mindenképpen kételkedem, de majd meglátjuk. A televíziót addig is nézni kívánó amerikaiaknak azonban még alá kell írniuk egy érvényes televíziós előfizetési szerződést, melynek belépési díja átlagban 150 dollár (~45e Ft), míg a havi díj a szolgáltatás milyenségétől függően 22-250 dollár (~6-75e Ft). Azért arra én is kíváncsi lennék, hogy például egy havi 250 dolláros alapdíjú csomagban milyen szolgáltatások lehetnek benne, de biztos van rá kereslet, hiszen különben nem is létezne ilyen drága előfizetés.

"A DirecTV egyszerre több ECM jelet is sugárzott, így akartak teljesen biztosra menni, vagyis megbizonyosodni abban, hogy az összes, nem jogszerűen használt műholdvevő készülék felmondja a szolgálatot." - nyilatkozta a DeeEssEss álnevet viselő operátor, aki többek közt a HackHU.com és a DishNetHack.com website-okat is üzemelteti. A hacker szerint a több mint 9.5 millió DirecTV nézőből most vasárnap körülbelül 200 ezer kalózt sikerült kiiktatnia a cégnek, legalábbis egy időre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások