Jönnek a cyborgok?

Jönnek a cyborgok?

2001. február 2. 14:57, Péntek
Az első, teljesen mesterséges anyagokból készült szívvel élő emberek akár már idén júliustól köztünk járhatnak.

Ezt a meglehetősen futurisztikusan hangzó kijelentést annak következtében tehették a tudósok, hogy e hét keddjén az amerikai kormányzat Élelmezésügyi és Egészségügyi Minisztériuma megadta a kutatóknak az engedélyt arra, hogy olyan kísérleteket végezhessenek, melynek eredményeképpen a rászoruló betegek saját szívét tulajdonképpen egy az egyben kicserélhetik majd különböző, ember által készített mechanikus eszközökre. Legalább öt szívsebész professzor lesz jelen az első ilyen műtétnél, mely - ha sikerül - teljesen új utat nyithat majd a szívátültetésre váró betegek számára.

"Ez az operáció semmilyen eddigi, embereken végzett műtéti eljáráshoz nem lesz hasonlítható." - nyilatkozta Robert Kung, aki azon fejlesztők egyike, akik a Danvers-i (Massachusetts) székhelyű Abiomed cég számára fejlesztették ki az új mesterséges szívet.

Amerikában egyébként évente körülbelül százezer embernek lenne szüksége szívátültetésre, azonban mindössze kétezer donor áll az orvosok és a betegek rendelkezésére, így nagyon csekély az új szívre várakozók esélye. A szívbetegségek nagy részét a szívkoszorúérrel kapcsolatos problémák és a nem megfelelő szívműködések, rendellenességek teszik ki.

Ed Berger, az Abiomed cég alelnöke elmondta, hogy az első, teljesen mesterséges úton előállított szív emberbe való beültetése akár már az év közepén létrejöhet. A minisztérium szóvivője egyébként megerősítette az engedélyről szóló híradásokat, és elmondta, hogy az engedélyt az Abiomed cég és még egy, magát megnevezni nem kívánó cég kapta meg. A fejlesztők szerint az eddigi emberbe ültetett szívvel kapcsolatos eszközöktől eltérően az új műszív teljesen pontosan illeszkedni fog az emberi mellkas formájához, és a működéséhez szükséges elemeket is ugyanitt fogják elhelyezni. Az orvosok elmondták, hogy a műszíves embereken kívülről egyáltalán nem lesz látható, hogy milyen műtéten estek át.

A műszív lelke lényegében egy elektromos motor, mely egy erős, flexibilis, műanyag membránokkal és szelepekkel ellátott szivattyút üzemeltet. Mondani sem kell, hogy az ügyes kis szerkezetet úgy kellett a fejlesztőknek megtervezniük, hogy az maximális biztonsággal működjön, és hogy ne okozza az emberi vér becsomósodását. A motor egy, a testbe operált lítium akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát. Egy feltöltéssel másfél órán át képes működni a műszív, az elemek feltöltése pedig indukciós elveken alapul. A műszívhez természetesen bonyolult szabályozó elektronika is csatlakozik, mely folyamatosan vizsgálja többek közt például a vérnyomást.

A kutatók nagyon optimisták az új műszívvel kapcsolatban. Elmondásuk szerint az eddigiekben birkákon folytatott kísérleteik mind sikerrel jártak, és egyes állatok már hónapok óta élnek a műszívvel. Engem egyedül az egy feltöltéssel történő másfél órás működési idő aggaszt egy kicsit, de bizonyára erre a problémára is kitalálnak majd valamit a tudósok.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások