Új katonai terepjárót tesztel az USA

Új katonai terepjárót tesztel az USA

2021. március 12. 10:24, Péntek
Sivatagi körülmények között próbálják ki az autót, amely még idén szolgálatba állhat.

Az amerikai fegyveres erők új, készülőben lévő eszközeiről mi is több alkalommal írtunk, ezeket követi most a sorban a friss terepjáró, amely kinézetében ugyan némileg a a meglévő típusra hajaz, ám annál jóval könnyebb és egyszerűbb kialakítású, hiszen ezúttal a mobilitáson van a hangsúly. A teszteket még az év vége előtt lezárják, gyorsan jöhet a hadrendbe állítás.

A régión kívül nem igazán ismert Yuma Sun számolt be a napokban a tesztek megindulásáról, amely annak köszönhető, hogy a hadsereg illetékesei a Yuma Proving Ground területén próbálják ki a terepjárót. A járművet, amely az Infantry Squad Vehicle (ISV) hivatalos névre hallgat, a GM Defense szállítja le, ez nagyrészt a kereskedelmi forgalomban kapható Chevrolet Colorado ZR2 típusra, annak is tavalyi, vagyis 2020-as változatára épül, a legtöbb komponens pedig maga is beszerezhető a polgári szférában, ami nyilván csökkenti a költségeket és felgyorsítja a szolgálatba állítás menetrendjét.


Jól látható módon a könnyű kialakítást helyezik előtérbe, ennek is köszönhető, hogy a terepjáró egy UH-60 Black Hawk helikopter alá helyezve, illetve egy CH-47 Chinook belsejében is gyorsan szállítható. A gyalogság mellett ejtőernyős egységek is kapnak majd néhány darabot, ezzel kapcsolatban megemlítik, hogy a 82. Légiszállítású Hadosztály 59 példányhoz jut majd az idei évben, a teljes darabszám azonban idén 649 lesz (legalábbis a tervek szerint), összesen pedig 2065 terepjárót szállítanának le a 2024-ig terjedő időszakban. A február elejétől április végéig tartó tesztelés során nagyjából 8 ezer km-es távot teljesítenének a tesztpéldányokkal, többnyire sivatagi környezetben, de a fejlesztő szerint gyakorlatilag bármilyen helyszínen (és klímában) alkalmazható lesz majd a típus.

A mostani pénzügyi évben tervezik leszállítani az első darabokat, ezek mellett különböző robotokkal is készülnek, amelyek a gyalogság tűzerejét növelnék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások