Intel szerver-tervek

Intel szerver-tervek

2001. február 4. 15:30, Vasárnap
[Register] A napokban újabb információk szivárogtak ki az Intel szerveres roadmapjéről, így most röviden tekintsük át ezeket!

A "very high end" kategóriában a tervek szerint már az idei év negyedik negyedévében a McKinley fogja leváltani az Itaniumot, míg a Foster a Pentium III Xeon processzorok helyébe fog lépni, melynek segítségével négy- és nyolcprocesszoros rendszereket fognak majd építeni. A Foster a Pentium 4-es chip szerver-orientált változata, mely 1 MB-os L3 cache-sel és Intel NetBurst mikroarchitektúrával fog rendelkezni. A Foster 1.6 GHz-es frekvencián fog debütálni, majd ezt 2002-ben követik az egyre magasabb frekvenciájú változatok, amikorra már a normál Pentium 4-es chipek is 2 GHz felett fognak üzemelni. Az Intel egyébként nyíltan kimondja, hogy a Foster lesz az a processzor, melynek segítségével szeretnék a Risc rendszert használókat meggyőzni arról, hogy térjenek át az x86-os platformra.

Az IA-64-es platform fejlesztési folyamata nagyon kiszámíthatatlan, így egyelőre még az Itanium processzorok nagy számban történő megjelenése is már meglepetésnek számítana, nemhogy az utód McKinley-é. A jelenleg McKinley kódnéven futó processzorok majd az i870-es chipsettel fognak együttműködni, valamint négy és nyolcprocesszoros szervereket fognak rájuk építeni.

A duálprocesszoros szerverek piacán is megjelenik majd a McKinley processzor, melynek pilot programja várhatóan 2001 negyedik negyedévében indul majd meg, míg a Foster duálprocesszoros karrierje nem mutatkozik túl hosszúnak, hiszen már 2002-ben fel fogja őt váltani a Prestonia chip és az ezt támogató, InfiniBand alapú, DDR-es Plumas chipset.

2002-ben a Tualatin alapú szerverek (ServerWorks LE-3, vagy Micron CopperHead chipsettel) jelentik majd a belépő szintű Intel szervereket, a Prestonia-ra (Pulmas chipset) épülő szerverek lesznek a középmezőny jeles képviselői, míg a csúcsot a McKinley (i870-es chipset) alapú rendszerek fogják jelenteni. A 2001 negyedik negyedévében napvilágot látó McKinley a 2 GHz-es Foster processzorokat "ledegradálja" majd a Volume kategóriába, majd 2002 első negyedévében már jön is az említett Prestonia processzor, mely először a Foster i860-as chipsetét kapja meg, majd később, 2002 második negyedévében jelenik meg a kifejezetten hozzá kifejlesztett chipset.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások