Kizárhatják a brit csoportokat az EU technológiai projekt­jeiből

Kizárhatják a brit csoportokat az EU technológiai projekt­jeiből

2021. március 31. 23:17, Szerda
A kérdésről egyre komolyabb vita bontakozik ki.

Az Európai Unió szeretne stratégiai és technológiai szempontból is függetlenedni az Amerikai Egyesült Államoktól és Ázsiától. Ezért merült fel, hogy ezt a törekvést ki kellene terjeszteni Nagy-Britanniára is. Tehát az Európai Bizottság kizárná a brit kutatóintézeteket és -csoportokat a 2021 és 2027 között zajló Horizon Europe európai uniós kutatási és innovációs programból, elsősorban az űrkutatási és a kvantum-számítástechnikai projektekből.

A EURACTIV hírportálinformációi alapján a kérdésben már sor került egy komoly vitára az európai uniós tagállamok és az Európai Bizottság között. A tagországok azzal érveltek, hogy a brit résztvevők kizárása megsértené az EU és az Egyesült Királyság között megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodást. Az Európai Unió főleg a kvantum-számítástechnikai fejlesztéseket tartja a biztonság szempontjából globális stratégiai jelentőségűeknek.

A kérdés azután merült fel, hogy a Mellanox Technologies izraeli számítógépes hálózati céget bevonták egy európai uniós kvantumprogramba, majd felvásárolta egy amerikai egyesült államokbeli vállalat, ezáltal fennáll a veszélye annak, hogy az európai szellemi tulajdon az USA-ba kerülhet. Az Európai Bizottság szeretné az ilyen jellegű kockázatokat a jövőben teljes mértékben elkerülni.

A brit kutatóintézetek és -csoportok kizárásának az ötletét a tagállamok mellett az európai uniós kutatók is elítélték. A EuroTech Universities Alliance nevű szervezet nevében számos akadémikus fordult a döntéshozókhoz. A szakemberek rámutattak, hogy a két fél közötti kutatási és innovációs együttműködés hosszú időre nyúlik vissza, s ha a kooperáció megszűnik annak negatív hatásai lehetnek az európai kutatóintézetekre és a digitális kulcs- és jövőbeli technológiákat fejlesztő képességeikre.

Az Európai Bizottság tervezetéről várhatóan április közepén fognak tárgyalni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások