Politikusnők Európa digitális szuvere­nitásának erősítéséért

Politikusnők Európa digitális szuvere­nitásának erősítéséért

2021. március 7. 13:28, Vasárnap
Négy kormányfő fordult az Európai Bizottsághoz.

Angela Merkel német kancellár, valamint Mette Frederiksen dán, Sanna Marin finn és Kaja Kallas észt miniszterelnök közös levelet küldtek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság vezetőjének, s azt sürgették, hogy a testület tegyen meg mindent az EU digitális hiányosságainak az orvoslásáért. A politikusnők azt írták, hogy a digitális értékteremtések és innovációk gyakran a kontinensen kívül valósulnak meg. A mindennapok során egyre jobban megnyilvánulnak az európai digitális kapacitások, képességek és technológiák gyengeségei és a különböző függőségek. Merkel és a három miniszterelnök éppen ezért egy olyan akcióterv kidolgozását javasolták, amely még nagyobb digitális szuverenitást biztosíthat a kontinensnek és lehetővé teheti a koronavírus-járvány után a gazdaság újbóli beindítását és helyrehozását, valamint a jövőbeli projektek elindítását.

A politikusnők elsősorban a mesterséges intelligencia, a kvantum-számítástechnika, a felhőkörnyezetek, az új hálózati technológiák és adatkezelés területén tartják szükségesnek a fejlesztéseket. Emellett egyértelműen kiálltak az olyan nagy platformüzemeltetők szabályozása mellett, mint az Amazon, a Facebook és a Google.

Eric Xu, a Huawei vezetője korábban szintén egy olyan európai platform megalkotása mellett lobbizott, amely a Google és az Apple megoldásainak vetélytársa lehet. Tavaly augusztusában Paul-Bernhard Kallen, a Burda kiadó első embere pedig amellett érvelt, hogy jelenleg az amerikai technológiai óriások diktálják a játékszabályokat, de Európának ideje lenne függetlenítenie magát a tengerentúli IT-cégektől és digitális szempontból szuverénné válnia, valamint a saját jogainak és értékeinek érvényt szereznie. A kontinensnek fel kell építenie a saját digitális infrastruktúráját, amely megfelel az értékekkel kapcsolatos elképzeléseinek, legyen szó a böngészőkről, a keresőkről és minden más szolgáltatásról vagy szoftverről. Az infrastruktúrának Európa értékeit kell visszatükröznie, például az adatvédelmet, az adatbiztonságot és adatintegritást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások