Együtt jön a Windows 11 és az Intel Alder Lake

Együtt jön a Windows 11 és az Intel Alder Lake

2021. június 7. 09:19, Hétfő
A hibrid kialakítás mellett az új operációs rendszer bemutatása lehet a nagy attrakció.

Az Intel soron következő generációja kapcsán legutóbb már beszámoltunk arról, hogy a hivatalos bemutató várhatóan novemberben jön el, a napokban azonban további értesülések látnak napvilágot, amelyek alapján egy ennél koraibb debütálás is lehetségesnek tűnik. A Microsoft szintén készül a következő nagy dobásra, ennek időzítése nem véletlen egybeesés.

Az elmúlt néhány nap során ugyanazon kiszivárogtató osztott meg két rövid Twitter-bejegyzést saját lapján, amelyek már az Alder Lake chipcsaládra, valamint a Microsoft új szoftverére, azok megjelenésére vonatkoznak. Az elsőből azt tudjuk meg, hogy az asztali gépekre szánt Alder Lake K-sorozat tagjai az ősz folyamán, egészen pontosan halloween táján bukkanhatnak fel, tehát az előzetesen jelzett időpontnál korábban, ezek pedig 125 wattos fogyasztással jelennének meg. Az újítások listáját nagyjából-egészében már megismertük, ezzel kapcsolatban a DDR5, a PCI Express 5.0, valamint az új LGA1700-tok támogatását említettük meg, ez utóbbi ráadásul teljesen új hűtést igényel majd, mivel a fizikai kialakítás az eddigiektől eltérő lesz. Nem sokkal később egy második bejegyzés is napvilágot látott, amely már a Windows-frissítést is hozzácsapja az Intel várható bejelentéseihez.

Ezen második hírben már azt emelik ki, hogy a soron következő Windows-verzió (amelynek hivatalos neve még nem ismert, tehát nincs garancia arra, hogy valóban a Windows 11 mutatkozik majd nemsokára be) komoly módosításokkal jelenik meg, többek között annak érdekében, hogy a hibrid kialakítású, vagyis az erősebb és szerényebb magokkal ellátott Alder Lake támogatását is megfelelő módon biztosítsák. Azt tudjuk, hogy a Microsoft június 24-én, saját rendezvényén jelenti majd be a főbb újdonságokat, az új verzió megjelenése azonban állítólag egybeesik majd a fent említett Alder Lake K-sorozat felbukkanásával, ami szintén nem véletlen. Korábban a Sun Valley néven futó Windows 10-frissítés várható megérkezéséről írtak a jól értesültek, a név azonban továbbra sem végleges, előfordulhat, hogy a redmondi cég a verziószám megugrása mellett dönt.

Könnyen lehet, hogy az Alder Lake kapcsán nagyjából 20 és 100 százalék közötti előrelépést ígérő Intel szorosan együttműködik a Microsofttal, a főbb részleteket azonban hamarosan megismerjük majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások