Anna Kournikova, a vírus

Anna Kournikova, a vírus

2001. február 14. 05:36, Szerda
Szinte már nem is telik el úgy egy hét, hogy ne számolnánk be mindig egy újabb vírusról, mely éppen világhódító útjára indult, és amely életciklusa alatt számítógépek millióit teheti tönkre.

Mostani cikkünk főszereplője egy az elektronikus levelezést kihasználva terjedő vírus, mely egyes szakértők szerint sokkal gyorsabban terjed majd a tavalyi év egyik legveszedelmesebb vírusánál, a Love Bug-nál, mely vírus egyébként világszerte legalább 45 millió gépet fertőzött meg.

Az új e-mail vírus "Onthefly", vagy még inkább "Anna Kournikova" néven ismert, az általa megfertőzött elektronikus leveleket pedig úgy lehet felismerni, hogy a levél tárgyában (subject) a következő sor szerepel: "Here you have, ;o)", míg a levél tartalma a következő: "Hi: Check This!". A fertőzött e-mailekhez csatolva érkezik a Visual Basic scriptre épülő vírus, melynek neve: "Anna Kournikova".

Anna Kournikovaról annyit érdemes tudni, hogy ő egy olyan nagy nemzetközi teniszcsillag, akit nem csak a teniszpályákon szeretnek megnézni az emberek, hiszen az internet is tele van az ő képeivel, melyeket a felhasználók milliói töltögetik le előszeretettel, nap mint nap.

"Ő egy nagyon csínos nő, és éppen emiatt válik nagyon veszélyessé a róla elnevezett vírus, hiszen a férfiak általában nagyon nehezen bírják majd ki, hogy ne nyissanak majd egy olyan levelet, melyhez akár az ő képe is lehetne is csatolva." - nyilatkozta Andrew Antipass, a Tekserve biztonsági cég egyik rendszeradminisztrátora.

A dologban az a legérdekesebb, hogy a Kournikova vírus az adott számítógépeken nem okoz semmilyen károkat. Szakértők szerint a vírus leginkább az e-mail szerverek leterhelésével okozhatja a legnagyobb bonyodalmakat, hiszen a vírus egyszerre levelek százait küldözgetheti szét világszerte. A vírus terjedése a jól bevált módszerre épül: amikor valaki megnyitja a csatolt fájlt, akkor a vírus életre kel, és elpostázza saját magát az adott gép Outlook címjegyzékében szereplő összes felhasználóhoz. A vírus azért annyit még megtesz, hogy egy böngésző segítségével 2002 január 26-án megnyitja majd egy holland számítógépes bolt website-ját. A holland bolt természetesen tagadja, hogy bármi köze is lenne a vírushoz. Szakértők szerint várható, hogy a vírus készítői egy-két héten belül módosítják majd a vírust, mely azután már nagyobb károk okozására is képes lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások