Egy tó létét veszélyezteti a bitcoin-bányászat

Egy tó létét veszélyezteti a bitcoin-bányászat

2021. július 7. 10:31, Szerda
A hűtéshez szükséges forró vizet a tóba engedik vissza. A helyi lakosok tiltakoznak a tevékenység ellen.

Az NBC számolt be arról, hogy a New York szövetségi államban található Seneca-tó vize egyre melegebb. A jelenség hátterében az áll, hogy egy bitcoin-bányászatot végző cég a tó vizével hűti a számítógépeit. Az egyik helyi lakos azt mondta, hogy a tó vize annyira meleg, hogy amikor valaki belemegy, akkor úgy érzi magát, mint egy pezsgőfürdőben. A környéken élők - érthetően - arról tartanak, hogy komoly környezetszennyezés történik és tiltakozást szerveztek az érintett vállalat, a Greenidge Generation ellen, amely 8000 számítógép segítségével termeli a kriptovalutát.


Az üzem 3000 dollárért bányászik ki egy bitcoint és azt 33 000 dollárért tudják eladni

A szénről gázra átállított erőművet birtokló társaság a jelenlegi engedélyek birtokában naponta 500 millió liter vizet szivattyúzhat ki a tóból, majd a felmelegedett vizet visszaengedheti a tóba. A környezetvédelmi előírások alapján a visszatöltött víz nyáron legfeljebb 42 Celsius-fokos, míg télen maximum 30 Celsius-fokos lehet. A Greenidge Generation azt állította, hogy ezeket a maximális hőmérsékleti értékeket soha nem érte el, s a visszatöltött víz hőmérséklete nyáron legfeljebb 20, míg télen 15 Celsius-fokos volt.

Ezt nehezen hiszik a helyi lakosok, akik úgy vélték, hogy a tevékenység hozzájárul a tó vizének a felmelegedéséhez és az ökológiai rendszer felborításához. Erre egyelőre nincsenek bizonyítékok, ugyanis az első vizsgálatot csak 2023-ban folytatják majd le. A kínaiak visszaszorulásával (melynek oka, hogy a kínai állam betiltotta a bányászatot) az amerikai vállalkozások nagyon szeretnék kibővíteni a bitcoin-bányászati kapacitásukat. A Greenidge Generation például az év végéig a négyszeresére akarja növelni azt, azután ismét duplázni, a cél a jelenlegi kapacitás 26-szorosa. A cég ugyanakkor a Seneca-tó környékén a vizsgálatok elvégzéséig nem akar beruházásokat végrehajtani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások