16 magnál állna meg az AMD Zen 4

16 magnál állna meg az AMD Zen 4

2021. július 20. 17:52, Kedd
Nem változik a magok maximális száma, viszont így is nagyobb teljesítményt kapnánk.

Az AMD kapcsán legutóbb a Van Gogh várható újításairól és az ezek által nyújtott előrelépésről írtunk, viszont korábban már a Zen 5 egyes részletei is kiszivárogtak. Ennek megjelenése még nagyon messze van, amit az is jelez, hogy most a Zen 4, vagyis a soron következő generáció várható felépítésével kapcsolatban érkezett új értesülés.

Egy, korábban több alkalommal megbízhatónak bizonyult kiszivárogtató osztott meg egy további részletet a Zen 4 architektúrára vonatkozóan, bár ennek hivatalos megjelenésétől még szintén picit messze vagyunk. Az AMD soron következő chipgenerációja eszerint ismét 16 magnál állna meg, a legerősebb példány esetében tehát ennyi egység erejét kombinálhatnánk, viszont a teljesítmény még így is nagyobb lenne a jelenleg elérhető példányokhoz képest, mivel több másik területen is előrelépnének. Korábban ugyan volt szó a magok számának emeléséről, ezzel kapcsolatban már 24-et emlegettek potenciális plafonként, viszont ez a jelek szerint nem valósul meg, vagyis az egyéb részleteken lesz a hangsúly.

Az új chipek például a TSMC legújabb, 5 nanométeres gyártástechnológiájára épülnének, ami már önmagában komoly előrelépését jelent, így a cég nem érzi, hogy nagy szükség lenne a magok számának megemelésére – annál inkább, mert ezen a területen (legalábbis a mainstream fogyasztói szegmensben) jelenleg is az Intel előtt járnak. A fogyasztás kisebb mértékben növekedhet, a TDP 105-ről 120 wattra emelkedne a legerősebb változatnál, amely jó eséllyel a Ryzen 9 6950X lenne. Ezek a chipek már a DDR5-memória és 4 további PCIe 4.0 sáv támogatásával futnának be, valószínűleg egy új, az AM5 névre hallgató foglalattal, amely LGA-dizájnra épülne – felmerül továbbá egy speciális változat esetleges felbukkanása, amelynek fogyasztása már 170 wattra emelkedne.

Tekintettel arra, hogy a tavaly bemutatott jelenlegi generációban még bőven van tartalék, a Zen 4 várhatóan csak a jövő év vége felé jelenne meg a piacon, nagyjából másfél év múlva.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban