7 éven át garantálnák a telefonos frissítéseket

7 éven át garantálnák a telefonos frissítéseket

2021. szeptember 7. 22:38, Kedd
Ezt akarják elérni a németek az EU-n belül, a gyártók természetesen ellenkeznek.

Az okostelefonoknál biztosított kisebb-nagyobb frissítések, ezek teljes életciklusa, hosszú ideje foglalkoztatja a szakértőket és a felhasználókat. Az európai közösségen belül jelenleg is zajlik a vita, amelyben a német fél egy még radikálisabb javaslattal állt most elő.

Arról hónapokkal ezelőtt írtunk, hogy egyes telefongyártók maguk is törekednek a jelenlegi, eddig megszokott ciklusok meghosszabbítására, azok kitolására, a Samsung például 4 éven át garantálna biztonsági frissítéseket saját idei megoldásainál, bár ez többek között a Qualcomm követelményei miatt lesz így. A legtöbb esetben 2-3 évig számíthatunk ilyen szoftveres frissítésekre, az Európai Unió javaslatának, jövőben elfogadandó rendeletének jelenlegi változata szerint azonban ez 5 év lenne, a német fél viszont, legalábbis a friss jelentések szerint már egyenesen 7 éven át írná ezt elő a telefongyártók számára, mégpedig nemcsak a szoftverre, hanem a cserealkatrészekre is ugyanúgy kiterjesztve a rendeletet.

A gyártók persze a maguk részéről egyáltalán nem szeretnék ezt, ők nem érzik ennek szükségességét. Álláspontjukat jól összefoglalja az ágazati szereplőket (lásd Apple, Google és Samsung) tömörítő DigitalEurope, annak ellenjavaslata, amelyben 3 éven át tartó biztonsági frissítésekről, valamint a cserealkatrészeknél pusztán a kijelzők és az akkumulátorok bevonásáról esik szó, vagyis a többi (általuk jóval tartósabbnak minősített) komponens esetében nem lenne garancia a folyamatos utánpótlásra, azok elérhetőségére. Ezzel nagyjából a jelenlegi helyzetet őriznék meg és betonoznák be, ami viszont az EU illetékeseinek nem igazán tetszik.

A közösség javaslata várhatóan 2023-ra nyeri majd el végleges formáját, addigra kiderül, hogy melyik változat győzedelmeskedik a színfalak mögött zajló egyezkedésben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások