Egységes töltőkábelt akar az EU

Egységes töltőkábelt akar az EU

2021. szeptember 25. 11:16, Szombat
Az USB-C lenne a befutó, de eközben a gyorstöltést is egységesítenék.

Az Európai Unió már korábban megszellőztette, hogy egységes töltők alkalmazásával, azok előírásával csökkentenék az e-szemét mennyiségét, a jelek szerint most pedig a kábelek vannak soron, hiszen egy új javaslatban az USB-C univerzális használatát írnák elő. Az Apple ezt szeretné elkerülni, de eközben egy alternatívával is készülnek.

Az Európai Bizottság közzétette javaslatát, amely az USB-C szabványra épülő töltőkábelek egységes bevezetését és alkalmazását írná elő a különböző termékek gyártói számára, ezzel gyakorlatilag száműzve az egymással nem kompatibilis egyéb megoldásokat. Ezzel egy időben a gyorstöltések területén is egyetlen univerzális fejlesztésre helyeznék a hangsúlyt, a gyártók számára pedig előírnák, hogy részletesebb információval lássák el a vásárlókat ezen gyorstöltési szabvány támogatását és annak pontos teljesítményét illetően. Érdekes módon azt szeretnék, hogy maguk a töltők kikerüljenek a csomagokból, ahogy azt jelenleg már több piaci szereplő esetében is láthatjuk, a javaslat viszont (természetesen) nem mindenkinek tetszik.

Az Apple a maga részéről szinte azonnal reagált a közleményre, ami várható volt, hiszen a cég hagyományosan saját szabványait részesíti előnyben különböző termékein. Szerintük az egységes szabvány megkövetelése nem elősegíti, hanem inkább megöli az innovációt, a lényeg viszont nyilván azon van, hogy ezzel ellehetetlenítenék a Lightning-csatlakozók jövőbeni használatát. Egyes beszámolók szerint eközben ők maguk is készülnek egy alternatív megoldással, könnyen lehet ugyanis, hogy a soron következő termékekről már teljesen elhagynák ezen csatlakozókat, ehelyett a Qi-platformra épülő vezetéknélküli töltést részesítenék előnyben, bár erre jelen pillanatban még nem vehetünk mérget.

Az EU-s javaslat egyébként az okostelefonok mellett a táblák, a kamerák, a fejhallgatók, a hordozható hangszórók, valamint a minikonzolok területére terjedne ki, viszont az okosórák, a fitnesz-karkötők, valamint az earbud-fülhallgatók kimaradnának ebből a körből.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások