EU - végre jönnek az egységes töltők?

EU - végre jönnek az egységes töltők?

2021. január 27. 10:20, Szerda
A felhasználók lassan egy évtizede várnak az univerzális töltőre, most úgy tűnik, végre eljöhet az áttörés.

A netzpolitik.org birtokába kerültek az Európai Bizottság belső piaci főigazgatóságának belső elektronikus levelei és más dokumentumai, amelyekből az olvasható ki, hogy az idén megoldódhat az egységes töltők ügye. Brüsszelben ugyanis már zajlik egy új törvénykezdeményezés előkészítése, amelynek köszönhetően lehetővé válhatnak a minden okostelefonnal, táblagéppel, laptoppal és más elektronikus eszközzel (fejhallgatókkal, kamerákkal, elektronikus kártyaolvasókkal, hordozható hangszórókkal és fitneszkarkötőkkel) használható egységes töltők. Az utóbbiak válthatnák ki a Micro-USB, az USB Type-C és az Apple Lightning típusú csatlakozókat. A Circular Electronics Initiative ezzel kapcsolatos belső ütemterve már tavaly nyár óta hozzáférhető.

Az Európai Bizottság jelenleg is azt vizsgálja, hogy milyen jogi bázis alapján lehetne bevezetni az egységes töltőket. A testület vonzóvá szeretné tenni a gyártók számára azt is, hogy ne akarjanak minden egyes okostelefonnal egy új töltőt is eladni. Ezenkívül az Európai Bizottság szeretne bevezetni egy egységes szabványt a vezeték nélküli töltés területén is és egy európai uniós szabályozás akadályozná meg, hogy a vezeték nélküli töltésnél is különböző megoldások terjedjenek el.

Tavaly januárban vált ismertté, hogy az európai parlamenti képviselők szeretnék, ha hatékonyan csökkenteni lehetne az elektromos és elektronikai hulladékok mennyiségét Európában, ezért a gyártókat arra akarják rávenni, hogy egységes töltőt fejlesszenek ki a mobil- és okostelefonokhoz, a táblagépekhez, az elektronikus könyvolvasókhoz és más készülékekhez. Az Apple mindent elkövet azért, hogy megakadályozza az európai tervek megvalósítását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások