A hackereket törvényileg is terroristáknak minősítik

A hackereket törvényileg is terroristáknak minősítik

2001. február 21. 10:59, Szerda
[ZDNET] Angliában egy tegnap életbe lépett új törvény értelmében a számítógépes bűnözéssel foglalkozó crackereket és hackereket terroristáknak minősíthetik a bíróságok.

A Terrorism Act 2000 nevet magán viselő új törvényt azért alkották meg Angliában, mert az országot az elmúlt időkben több külföldi szakadár szervezet használta főhadiszállásának, és ezek a szervezetek a különböző cyber-terrorista cselekményektől sem riadtak vissza.

Az új terrorista ellenes angol törvény kiszélesíti a terrorista szó eddigi definícióját. Ezek szerint mostantól már az a személy is terroristának minősül a szigetországban, aki komoly mértékben beavatkozik egyes számítógépes elektronikus rendszerekbe, vagy esetleg nagyobb károkat is okoz azokban. A törvény elsősorban azokra a bűnözőkre vonatkozik, akik kormányzati érdekeket sértenek meg az interneten, vagy a polgári lakosságot félemlítik meg különböző tetteikkel. A törvény a rendőröket többek között olyan jogokkal is felruházza, miszerint a rend angol őrei ezentúl már akár letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vehetik negyvennyolc órára az internetes bűnözőket.

Alex Gordon, a londoni Berwin Leyton cég jogi és információs technológiai szakértője szerint az új törvény megalkotásával és hatályba helyezésével a rendőrség az eddigieknél sokkal hatékonyabban veheti majd fel a harcot az internetes bűnözök ellen.
"Az új törvény alkalmazásával elkapjuk majd a veszélyes számítógépes hackereket." - mondta Gordon.

Gordon azt is elmondta, hogy természetesen még az új törvény életbe lépésével sem lehet majd százszázalékosan felszámolni a kártékony internetes bűnszövetkezeteket, de legalább most már megtették az első lépéseket az internetes bűnözés minimalizálásának irányába.

Persze Angliában nem mindenki örül az új törvénynek. A hackerek és crackerek mellett a különböző, perifériára szorult politikai szervezetek is tiltakozásaiknak adtak hangot az új cyber-terrorista törvénnyel kapcsolatban. Szerintük ugyanis könnyen elképzelhető, hogy a kormány az új törvényt kihasználva megakadályozhatja a legális internetes demonstrációkat is.

Az új törvény életbe lépésével az angol internetszolgáltató GreenNet cég működése is veszélybe kerülhet, hiszen a GreenNet több olyan weblapot is üzemeltet a szerverein, melyek különböző szélsőséges politikai csoportokhoz tartoznak. Néhány ilyen website egyébként a törvény életbe lépésével egyidőben azonnal demonstrációra hívta fel az oldalakat látogató felhasználókat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások