Az Egyesült Királyság elutasítja a CD-R adót

Az Egyesült Királyság elutasítja a CD-R adót

2001. február 21. 13:22, Szerda
[Register] Nemrégiben látott napvilágot a hír, hogy egyes európai országok extra adóval kívánják terhelni az illegális másolatok készítésére alkalmas PC eszközöket, leginkább a CD-írókat. Az Egyesült Királyság a napokban elutasította a tervezetet.



Több európai ország, élükön Németországgal a jövőben extra adóval sújtja majd azokat a számítástechnikai eszközöket, amelyek illegális másolatok készítésére alkalmasak. Ilyen és ehhez hasonló különadó jelenleg is létezik bizonyos elektronikai eszközökre, mint például a videómagnó, és egyes országokban ezt a különadót szeretnék most kiterjeszteni néhány számítástechnikai részegységekre.

Mint már korábban lehetett tudni, Németország elsőként fogja ezt a kiterjesztést elvégezni. A múlt héten azonban az Európai Unió parlamentje napirendre tűzött egy rendeletet, amely a szerzői jogok védelméről szól. A rendelet szerint a tagországok jelenlegi médiaadói helyett egy egységesített változatot kell bevezetni az Európai Unió minden országában. Hosszas lobbizás után a zene- és filmiparnak sikerült elérnie, hogy a készülőben lévő adórendszer úgy legyen megalkotva, hogy a kiadók kompenzációt kapjanak az illegális másolatok készítésére alkalmas médiák adójából. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az érintett termékeken nagyobb adó lesz. Az Egyesült Királyság kormánya azonban határozottan ellene van egy efféle extraadónak, derült ki a Department of Trade and Industry (Kereskedelmi és Ipari Minisztérium) szóvivője által a Financial Times-nak adott interjúból.

A DTI elmondása szerint egyetértenek a rendelet néhány részével, amelyek főként a szerzői jogok védelmének növelését szolgálják. Véleményük szerint viszont az üres kazettákra, MiniDisc lemezekre, CD-R írható lemezekre és hasonló médiákra, valamint az ezek írására alkalmas eszközökre kiadni tervezett extraadó bevezetése nem elfogadható, közölte a szóvivő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások