Amazon: a gyártók felelőssége a kártyák halála

Amazon: a gyártók felelőssége a kártyák halála

2021. október 18. 10:08, Hétfő
Hárít a cég, szerintük nem a saját játék, hanem a grafikus kártyák gyártói a hibásak.

Az Amazon New World névre keresztelt MMO-ja kapcsán nemrég számoltunk be a hivatalos rajtról, amelyet több negatív hír előzött meg. Ezekben a felhasználók egy része a GeForce RTX grafikus kártyák korai elhalálozásáról adott hírt, és bár eleinte úgy tűnt, hogy maga a játék hajszolja túl a drága példányokat, a jelek szerint valóban a gyártók felelősek a problémáért.

Egy német illetőségű portál a napokban kapott hosszabb választ az Amazontól, amelyben a cég elhárítja magáról a felelősséget, ők ugyanis szintén a grafikus kártyák előállítói irányába mutogatnak. A levélben kiemelik, hogy a felhasználói visszajelzések alapján házon belül részletes vizsgálatot folytattak le, ennek során pedig semmilyen olyan hibát nem találtak a játékban, amely a kártyák tönkretételét okozhatta volna, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a New World biztonságosan élvezhető. Ez azonban nem mindenki számára teljesen igaz, mivel egyes gyártók (többek között az EVGA) nem megfelelő módon járt el a gyártási folyamat során, emiatt pedig bizonyos drágább típusok (így a GeForce RTX 3080 és 3090) egyes darabjai rövid időn belül elhaláloznak.


Azon játékosok, akik ilyen hardveres problémát tapasztalnak, az Amazon helyett a gyártó irányába kell, hogy forduljanak, ez utóbbi tud ugyanis megfelelő módon reagálni a jelzésekre. Ez önmagában nem jelent óriási fordulatot az ügyben, hiszen az EVGA korábban maga is elismerte, hogy a nagyjából egy évvel ezelőtt legyártott 3090-es kártyák, egészen pontosan azok első sorozata, a forrasztások kapcsán bizonyult túl gyengének, illetve hibásnak, emiatt fordultak elő a komoly, több esetben végzetes tünetek. Ezen tünetek előbb-utóbb amúgy is jelentkeztek volna, tehát felesleges az MMO-t hibáztatni, eközben pedig már el is indult a hibás példányok becserélése, amely jelenleg is zajlik. Könnyen lehet, hogy a New World készítői egy olyan kódrészletet alkalmaznak, amely egyes kártyák számára lehetővé teszi az engedélyezettnél (tervezettnél) több áram felvételét, ez pedig azonnal tönkreteszi az érintett komponenseket.

A fenti videóban egy felhasználó magyarázza el, miként lehet részben feléleszteni a halottnak tűnő kártyákat. Ezzel persze nem nyerjük vissza teljes funkcionalitást, viszont átmeneti megoldásnak megfelel – ez szintén azt igazolja, hogy magukkal a kártyákkal van gond.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások