Tétova lépést tesz a változás irányába a Gyilkos Halloween

Tétova lépést tesz a változás irányába a Gyilkos Halloween

2021. november 1. 10:19, Hétfő
Új utakra próbál lépni a Gyilkos Halloween, mely sajnos nem a megváltás felé vezet. Michael Myers visszatérése elég véres, de nem túl ijesztő.

Hogy tetszett a Gyilkos Halloween?
Tetszett, jó film volt
Közepes lett
Nem tetszett
Nem láttam
Péntek 13 rajongó vagyok
A Halloween 2018-as visszatérése egészen jól sült el, bár személy szerint én sosem rajongtam a sorozatért. Ennek ellenére David Gordon Green képes volt új köntösbe bújtatni John Carpenter eredeti ötletét és egy kellemesen borzongató horrort kaptunk. Mivel a folytatás percre pontosan az első rész végén veszi fel a fonalat, így valami hasonló "mókát" vártunk, de a direktor és az írótársai (Danny McBride és Scott Teems) próbálták más irányba terelni a történetet.

Sajnos a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően Michael túléli a tüzet és egy 1978-as visszaemlékezés után a városka lakói úgy döntenek, hogy elég a rettegésből és elkapják az álarcos gyilkost. A koncepció egészen izgalmas és érdekes, ám sajnos ez nem jelenti azt, hogy jól is lett megvalósítva. Mert bár valóban tököt növesztettek Haddonfield lakói, a film mégsem volt képes érdemi változást elérni az eddigiekhez képest.

Myers ugyanúgy darabolja az embereket, pörög rendesen a halálszámláló, vannak nagyon jól sikerült jelenetek - de ezt már láthattuk korábban is. A másik probléma Jamie Lee Curtis karaktere. Laurie alig tűnik fel a filmben, ha pedig megjelenik, akkor sincs semmi hozzáadott értéke. Valamilyen, számomra teljesen felfoghatatlan okból beleerőltettek egy szerelmi szálat is a sztorijába, de a játékidő nagy részében mégsem láthatjuk őt.

Ez a mellőzés pedig nagyon rossz pont, még akkor is, ha az eredeti első film több szereplője is visszatér. Sajnos az ő felvonultatásuk nem a legjobb húzás, mivel teljesen értelmetlen a jelenlétük. Az az érzése az embernek, hogy a megszállott rajongókat próbálták ezekkel a karakterekkel meglepni. Hiába izgalmas dolog felismerni a kissrácot, akire még anno Laurie vigyázott, ha érdemi szerepe nincs.


Persze a készítők próbálják ábrázolni azt, milyen hatással volt a túlélők későbbi életére a "találkozás" Myers-szel, de sajnos ez a vonat is hamar elmegy. Az egyetlen, igazán merész új húzás az a társadalom-kritika, amit a lakosok lázadása jelent, ám sajnos ezt a részt is hamar elengedik.

Az is nagyon látszik, hogy a készítők egy újkori Halloween-trilógia középső darabjának szánták a mostani fejezetet, így nincs valódi lezárása vagy tétje a cselekményeknek. Ez pedig elég rossz szájízt hagy a moziból kijövet bennünk. Aki a fenti sorokat elolvassa, annak talán meglepő lehet, hogy a végén mégis azt írom, hogy érdemes esélyt adni a Gyilkos Halloween számára.

Bár Laurie mellőzése és a szereplők egydimenziós jelenléte nem ad hozzá többet a sorozathoz, de Michael Myers továbbra is nagyon formában van. Itt aztán van kaszabolás bőven és persze fröcsög a vér is. Az viszont biztos, hogy a harmadik részre ez így nagyon kevés lesz. 6,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Gyilkos Halloween (Halloween Kills)
szinkronizált, amerikai horror, thriller, 106 perc, 2021
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: David Gordon Green
Forgatókönyvíró: David Gordon Green, Danny McBride, Scott Teems
Producer: John Carpenter, Jamie Lee Curtis, Ryan Freimann, David Gordon Green, Danny McBride, Couper Samuelson, Jeanette Volturno
Operatőr: Michael Simmonds

Jamie Lee Curtis (Laurie Strode)
Judy Greer (Karen)
Andi Matichak (Allyson)
Anthony Michael Hall (Tommy Doyle)
Kyle Richards (Lindsey Wallace)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások