Megáll a chipipar növekedése

Megáll a chipipar növekedése

2001. február 24. 15:36, Szombat
[Egy amerikai piackutató cég tanulmánya szerint a közelmúltban virágzó, óriási növekedési ütemmel rendelkező chipipar bővülése nemcsak, hogy lelassul, de ez évben várhatóan le is fog állni.

A chipipar résztvevői saját bőrükön tapasztalták az ipar e részének megtorpanását, de még legpesszimistább előrejelzéseikben is két számjegyű növekedési százalékot remélnek. A Semiconductor Industry Association (Félvezetőipari Egylet) minden részletre kitérő vizsgálat alá vetette a 2001-es év kilátásait, és az éven 17%-os forgalomnövekedést vár az előző évhez képest. Az előző év növekedési mutatói 22%-on álltak meg, amit az egylet szerint idén nem fog elérni a chipipar. A Motorola a napokban 10 és 15% közöttire becsülte az chipipar várható 2001-es növekedését.

A teljes félvezetőipar egyébként a chipiparnál nagyobb, 36%-os bevételnövekedést ért el tavaly. A VLSI Research piackutató cég szerint azonban az iparág helyzete sokkal rosszabb, mint azt az eddigi előjelzések sejtették. A VLSI előjelzései szerint a várható növekedés maximum 1.2% lehet, ami tulajdonképp a nullával egyenlő. A cég korábban 5%-os növekedésre számított 2001-ben. A VLSI pesszimista előjelzését azzal magyarázza, hogy a világ gazdasági helyzete a vártnál rosszabbul fog alakulni, amit a többi elemző nem vett figyelembe.

"Nehéz év elé nézünk.", mondta Dan Hutcheson, a VLSI elnöke az EBN-nek adott interjújában. "Az elsőszámú ok a gazdaság meglehetősen borús helyzete."

Számos elemző szerint az idei év második felében ismét fellendül a chipipar, de a VLSI szerint ez nem fog megtörténni. "Mindenki azt reméli, hogy a második félévben megfordulnak a dolgok, de ez nem más, mint reménykedés. Makroökonómiai szemszögből nézve ennek a kedvezőtlen állapotnak nem lesz egy hamar vége.", mondta Hutcheson.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások