Itt a Qualcomm friss csúcs-chipje

Itt a Qualcomm friss csúcs-chipje

2021. december 7. 09:18, Kedd
A képkészítés, valamint az AI terén lépnek nagyot előre, míg a fogyasztásból lefaragnak.

A Qualcomm hagyományosan az év végén rántja le a leplet legújabb megoldásairól, erre már több alkalommal láttunk példát. Most is így jártak el, így megismerhetjük a friss változatokat, amelyek között prémium, valamint jóval szerényebb példányokat is találunk.

A cég legutóbb kifejezetten az Apple M1-et vette célba, most azonban egyszerre több bejelentést is közzétettek a hivatalos oldalon, amelyekben a saját rendezvényen bemutatott megoldásokat részletezik. Kiderül ezekből, hogy a Snapdragon 888 Plus típust a Snapdragon 8 Gen 1 váltja majd fel, mégpedig valamikor jövőre, 1 prémium, 3 erősebb, valamint 4 szerényebb maggal, illetve olyan jellemzőkkel, amelyek 2021 végén még kissé feleslegesnek tűnnek. Jó példa erre az X65 5G-modem, amely 10 Gbps-os elméleti átviteli sebességplafont kínál, miközben maga az 5G ideális esetben is 4 Gbps táján tetőzik. A WiFi 6 vagy 6E esetében 3,6 Gbps lesz a felső határ, viszont eközben a 14 bites Spectra ISP-t egy 18 bites utód váltja fel, ennek révén pedig 3,2 gigapixeles fotókat dolgozhatunk fel különösebb gond nélkül – vagyis egyszerre három, 36 megapixeles kamerára támaszkodhatunk, miközben a 8K HDR-videókat 30 fps mellett rögzíthetjük.

Ami a CPU teljesítményét illeti, ez nagyjából 20 százalékkal emelkedik meg, a hangsúly ugyanis nem ezen, hanem az AI-funkciókon van, ezek a hetedik generációs motor révén akár négyszer gyorsabbak lehetnek. Az Adreno GPU esetében 30 százalékkal nagyobb ütemet várhatunk, míg a fogyasztás 25 százalékkal mérséklődik, eközben megoldják a szintén friss aptX Lossless Bluetooth-kodek támogatását, amely a vezetéknélküli elérésen keresztül is CD-minőséget nyújt. A Trust Management Engine, valamint az ennek révén támogatott Android Ready SE révén akár digitális autókulcsokat és okmányokat is eltárolhatunk, viszont a fentieknél sok múlik majd azon, hogy az egyes gyártók pontosan mely funkciókat mellékelik saját okostelefonjaikban. A megjelenés a jövő év első felében esedékes, ekkor ismerjük majd meg az új csúcs-telefonokat.

A cég eközben a hordozható PC-k esetében a Snapdragon 8cx Gen 3 és a 7c+ Gen 3 alkalmazását ajánlja, míg a kézikonzoloknál a Snapdragon G3x Gen 1 kapja majd a főszerepet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások