Brit vizsgálat indulhat a Microsoft ellen

Brit vizsgálat indulhat a Microsoft ellen

2021. december 9. 12:54, Csütörtök
Az ok a szoftverek és szolgáltatások integrálása a Windows 10-be és 11-be.

November végén európai cégek panaszolták be a Microsoftot az Európai Bizottságnál azért, mert integrálta a Windows 10 és 11 operációs rendszerbe a OneDrive, a Teams és számos más megoldását. A Nextcloud GmbH által vezetett csoport úgy vélte, hogy ez a gyakorlat ellentétes a piaci versennyel.

Most a Windows Central arról számolt be, hogy az ügy miatt Competition and Markets Authority (CMA) nevű brit fogyasztóvédelmi hivatal szintén vizsgálatot indíthat a redmondi konszern és az általa alkalmazott gyakorlat ellen. A CMA ezért már fel is vette a kapcsolatot azokkal a társaságokkal, amelyek a különböző területeken versenyeznek a Microsofttal. A hivatal össze akarja gyűjteni az összes panaszt és információt az ügy hátterével kapcsolatban, hogy ha szükséges, elindíthassa a saját eljárását.

A CMA elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy a OneDrive, a Teams és a többi program és szolgáltatás - akár túlzottan szoros - integrálása a Windows 10 és 11 operációs rendszerekbe veszélyezteti-e a szabad piaci versenyt, s elegendő helyük marad-e a területen a konkurenseknek és azok termékeinek. A vizsgálat esetleges elindításáról csak a visszajelzések összegyűjtése és kiértékelése után hoz majd döntést a CMA. Amennyiben indul eljárás és elmarasztaló döntés születik, akkor a Microsoft elsősorban pénzbüntetést kaphat.

A mostani helyzet egyébként hasonlít az 1990-es évek végére, amikor a tengerentúli óriáscég az Internet Explorert integrálta a Windows operációs rendszereibe. Ez a gyakorlat korlátozta az emberek választási lehetőségeit és meggátolta a vetélytársakat, hogy konkurens szolgáltatásokat kínáljanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások