Könnyen javítható laptop koncepcióját mutatta be a Dell

Könnyen javítható laptop koncepcióját mutatta be a Dell

2021. december 16. 12:09, Csütörtök
A társaság egy egyszerűen karbantartható és újrahasznosítható alkatrészekre épülő készüléket álmodott meg.

A Dell bejelentette a Luna koncepciót. Az elnevezés egy az eddigi termékeknél sokkal könnyebben javítható kísérleti laptopot takar és a gyártó számos bemutatott elképzelést alkalmazna a következő esztendőkben sorozatgyártásba kerülő modelleknél is.

A koncepció alapján az egyelőre csak prototípusként létező eszköz esetében a környezetbarát gyártás, a jobb javíthatóság és újrahasznosítás, vagyis a fenntarthatóság vannak a középpontban. A tervek alapján ideális esetben akár 50 százalékkal csökkenteni lehet az egyes laptopok szén-dioxid-mérlegét.


A Dell egy olyan alaplapot tervezett a készülékhez, amely 75 százalékkal kisebb helyet foglal, mint a hagyományos notebook-alaplapok és azokhoz képest 20 százalékkal kevesebb komponenst tartalmaz. A NYÁK lenrostokból és vízben oldódó polimerekből készült, ami jelentős mértékben egyszerűbbé teszi a felhasznált fémek újrahasznosítását. A beépítendő processzor energiatakarékos és passzív hűtésű, amely csökkenti a felhasznált anyagok mennyiségét.

A termékbe integrált képernyő könnyen javítható és kis fogyasztással rendelkezik, a billentyűzetet pedig nem ragasztották le. Ehhez jön még, hogy a szakemberek kevés csavart alkalmaztak és a ház vízenergia segítségével préselt alumíniumból készült. Az akkumulátor pedig éveken át magas szinten tartja az energiatárolási kapacitást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások