Alakul az Intel 13. generációja

Alakul az Intel 13. generációja

2022. január 12. 14:08, Szerda
A cég fejlesztése még nem áll készen, viszont néhány technikai jellemzőt már megismerhetünk.

Az Intel január elején csaknem két tucat friss Alder Lake asztali chipet dobott piacra, ezeket ventilátorok és chipszetek egészítették ki, így a kínálat már meglehetősen széles. Eközben azonban dolgoznak a soron következő generáción, amely megtartja a hibrid felállást, viszont növelheti az alkalmazott magok számát.

Nem is olyan rég az új noteszgépes chipek bemutatkozásáról írtunk ezen a területen, a napokban azonban a gyártó saját hivatalos oldalán bukkant fel egy érdekes bootlog, amelyben már a 13. generációt képviselő Raptor Lake egyik példánya jelenik meg előttünk, egyelőre még nem végleges formában. Minden valószínűség szerint a Core i9-13900K típusú processzorról van szó, amely korábban már szintén felbukkant egyes kiszivárogtatásokban, a maga 24 magjával és 32 szálával. A pontos felállás szerint 8 Performance (P) és 16 Efficiency (E) processzormag kapna helyet a tokozásban, ezzel egy igencsak kellemes összeállítást kapnánk, a kép azonban még nem tekinthető véglegesnek.

A szaksajtóban megjelent beszámolókban az AVX-512 esetleges támogatása szerepel fontos kérdésként, ez azonban valószínűleg itt sem lesz elérhető, mint ahogy azt a 12. generáció esetében már láthattuk. Számunkra ennél fontosabb részlet, hogy egyelőre korai mérnöki példányról van szó, amelyet a házon belüli tesztelésre használnak, így a pontos specifikáció még változhat, az alkalmazott órajel pedig nem lenyűgöző, a korábbi hírekben ugyanis 1,8 GHz-es szintet említettek meg. A CES 2022 alatt Gregory Bryant, a Client Computing Group első embere, megerősítette, hogy egyelőre tartják a menetrendet, a Raptor Lake tehát a korábban meghatározott időpontban jelenhet meg, arról azonban nem tettek említést, hogy ez melyik negyedévre esne.

Mindössze annyit árultak el, hogy idei, vagyis 2022-es megjelenést terveznek, tehát jó eséllyel valamikor a második félévben dobnák piacra az új sorozatot, nagyjából a Ryzen 7000 megjelenésével egy időben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások