Az nVidia a processzorok csúcsmodelleire optimizál

Az nVidia a processzorok csúcsmodelleire optimizál

2001. március 3. 18:19, Szombat
[Register] Az nVidia tegnap két sajtóközleményt adott ki, melyben a cég arról ad tájékoztatást, hogy az eszközvezérlőket készítő programozók milyen lépéseket tettek meg a Pentium 4 és az Athlon processzorok legjobb kihasználása végett.

Általánosságban beszélve a grafikus chipekhez készített eszközvezérlő, vagy ismertebb nevükön a driverprogramok egy általános cél elérését célozzák meg, mégpedig azt, hogy az adott videórendszer összes képessége, az adott hardver által nyújtani tudott legnagyobb sebességen, és a lehető legzökkenőmentesebben működjön egy meghatározott, például Windows 2000 vagy Me operációs rendszer alatt.

Az optimalizálás processzorfajtánkénti elvégzése elég ritka jelenség, de az nVidia megtette ezt a lépést. A driverprogram processzorra optimalizálásával azonban általában az a probléma, hogy egy adott CPU-gyártó terméke felé hajlik, míg a többi gyártó termékének előnyei kihasználatlanok maradnak. Az Athlon előtti korban ez méginkább érzékelhető volt, mint mostanában. Az nVidia most ezen is változtatni szeretne, mivel legújabb GeForce 3 chipjének driverei Athlon, és Pentium 4-optimalizált verziókban is léteznek.

Az nVidia által kiadott sajtótájékoztatók részben megegyeznek, és csak a processzospecifikus szöveg különbözik. Az általános, ilyenkor szokásos "kissé" túlzó információ mellett mindkét sajtóközleményben leírta a cég, hogy az adott CPU-hoz készített driver mitől olyan különleges. Dan Tivoli, az nVidia marketingigazgatója a Pentium 4-es változatban elmondta, hogy "a Pentium 4 processzor számos érdekes és hasznos újítást vezetett be a rendszer teljesítményének növelése végett, és a GeForce 3 fel lett készítve ezek ideális kihasználására."

Ned Finkle az AMD-től közölte az esetleges Athlon illetve GeForce 3 vásárlás előtt álló, tisztelt felhasználóval, hogy "az nVidia GeForce 3 chipje kiváló, nagyteljesítményű megoldást jelent az AMD processzorok felhasználóinak. Az nVidia DDR memóriákkal ellátott GeForce 3 chipje tökéletesen kiegészíti az AMD Athlon processzorának 266MHz-es rendszerbuszát, valamint DDR memóriáját."

Az Intel-féle sajtóközlemény-változat szerint a GeForce 3 drivere kihasználja a Pentium 4 144 új, SSE2 utasításkészletét, amely 128 bites SIMD (Single Instruction Multiple Data - egy utasítás több adat) egészszámos aritmetikai utasításokból, valamint szintén 128 bites SIMD dupla pontosságú lebegőpontos utasításokból áll. A GF3 drivere emellett előnyt kovácsol a P4 új Advanced Transfer Cache-éből, és 400MHz-es rendszerbuszából is. Mivel azonban az AMD-féle verzió egyáltalán nem tartalmaz hasonló extrák kihasználásáról szóló információkat, kérdéses, hogy az említett Athlon-támogatás vajon milyen mélységű lehet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások