Feltörték a Burger King website-ját

Feltörték a Burger King website-ját

2001. március 3. 18:56, Szombat
[ZDNET] A Burger King website-ján egy olyan felhívás található, miszerint mindenki jobban teszi, ha inkább a konkurens, ugyancsak gyorséttermek üzemeltetésével foglalkozó McDonalds cég éttermeiben étkezik. Persze nem arról van szó, hogy a Burger King vezetői esetleg megbuggyantak, hogy a konkurenciához terelik a jónépet, hanem most is egy - mostanában szinte már naponta megszokott dolognak számító - hacker-támadás áll a dolog mögött.

A gyorséttermeiről híres Burger King angliai internetes oldalát a hét folyamán egyes, vicces kedvükben lévő hackerek feltörték, és úgy módosították az oldalak tartalmát, hogy az az akció után már leginkább csak a McDonalds marketingeseinek tetszett. Az akcióért minden valószínűség szerint a magát "Dreamscape"-nek nevező hacker csoport tehető felelőssé, akik a www.burgerking.co.uk címen található weboldalakat az angliai McDonalds oldalakhoz tették hasonlókká, és persze sajátos felhívásokat intéztek az oldal látogatói felé.


A Burger King eredeti honlapján az a fő szlogen állt, hogy a Burger King hamburgereiben negyven százalékkal több marhahús van, mint a McDonalds cég hasonló termékeiben. Az oldal elcsúfítása után már a következő mondat volt a cég szlogenje: "Edd a mi kajánkat és add a pénzed!", és a Burger King helyett mindenkinek a McDonalds gyorséttermeit ajánlották inkább. A Burger King URL-jéről egyébként egyszerűen a Dreamscape weboldalára is átírányítottak mindenkit. Persze nem ez a mostani támadás volt az első ilyen jellegű cyber-támadás, hiszen az elmúlt hónapban éppen a konkurens McDonalds cég oldalát törték fel és csúfították el egyes hackerek.

Az Alldas.de, vagyis egy, a website-ok feltörésének és elcsúfításának archiválásával foglalkozó német weboldal szerint a Burger King cég most feltört szerverein Windows NT operációs rendszer volt. Az Alldas eddigi tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a világon az összes feltört és tartalmában megváltoztatott webszerver több mint 51 százalékán Windows NT operációs rendszer volt telepítve. Ezen a nem túl pozítív ranglistán egyébként a második helyen több mint 22 százalékkal a Linuxos rendszerek állnak. Szakértők szerint az ilyen és ehhez hasonló webes támadások a közeljövőben is változatlan lendülettel fognak majd folytatódni, hiszen a világon számtalan nagyon gyenge biztonsági rendszerrel ellátott webszerver és legalább ennyi nagytudású hacker van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások