Intel Developer Forum 2001. Tavasz

Intel Developer Forum 2001. Tavasz

2001. március 4. 17:24, Vasárnap


A világ legnagyobb PC-s chipekkel foglalkozó gyártója, az Intel minden évben kétszer megrendezi az Intel Developer Forum, azaz az Intel Fejlesztői Fórum elnevezésű konferenciát, ahol már régóta nem csak az Intelről esik szó.

Az Intel Corporation az elmúlt hétfőn nyitotta meg az idei első, tavaszi IDF konferenciát, a kaliforniai San Jose-ban, amely négy napig tartott. Bár a konferencia hivatalosan az Intel saját rendezvénye, melyen a cég a múltról, a jelenről és a társaság jövőbeli terveiről, a megjelenés előtt álló új eszközökről számol be, a konferencia már évek óta otthont ad különféle, az Intellel kapcsolatban lévő cégeknek is, hogy legújabb termékeiket, vagy jövőbeli terveiket a nagyközönség elé tárhassák.

Az idei első IDF-en az Intel mellett olyan nagy elektronikai cégek képviseltették magukat fontos bejelentéseikkel és új termékek bemutatóival, mint például a videóchipjeiről híres nVidia, a szoftveróriás Microsoft, a memóriagyártó Kentron, a koreai elektronikai óriáscég, a Samsung, valamint Amerika legnagyobb memóriagyártója, a Micron.


Az Intel Developer Forumon megjelent cégek magasrangú vezetői illetve képviselői az Intellel való kapcsolatukról, valamint saját új, vagy a közeljövőben megjelenő termékeikről tájékoztatták a világot. Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója a társaság jövőjéről tartott beszédet, amelyben mindenekelőtt arról szólt, hogy az Intel miként fogja a PC-ipar mélypontját, és az amerikai gazdaság romló helyzetét különösebb gondok nélkül átvészelni.

Barrett véleménye szerint egy olyan cég, mint az Intel, anyagi háttere és befektetései, népszerűsége, technológiai fejlettsége és nem utolsósorban széles termékpalettája segítségével gond nélkül át kell, hogy vészelje a mostani nehéz időszakot. Barrett rámutatott, hogy az Internet, és a digitális világ még koránt sincs kifejlődve, és amennyiben a cég erre a szegmensre koncentrál, nem lehet probléma. A chipóriás csak az elkövetkező évben 7,5 milliárd dollárt fog új létesítményekre és felszerelésekre szánni, miközben 4,3 milliárd dollár ráfordítás biztosítja majd a társaságnak, hogy technológiai téren hosszútávon is az élmezőnyben maradjon.

Az Intel új 64 bites processzor-vonalával a nagyteljesítményű szerverek jelenlegi processzorgyártóival, a SUN Microsystems-szel és az IBM-mel kívánja felvenni a harcot. Az idei első IDF-en a cég Itanium elnevezésű 64 bites, IA-64 arhitektúrájú processzora nem hallatott túl sokat magáról. A sorozatos késések miatt lassan hátrányba kerülő, és oly sokat szapult első 64 bites Intel processzor csak egy bemutatkozás lesz a piac ezen szegmensben. Az igazi nagyágyú a McKinley, amely elődjénél jóval izmosabbra készül.


Bár a McKinley még fejlesztés alatt áll, a cég már a mostani IDF-en is büszkén sorolta a 2002-ben megjelenő processzor képességeit. A McKinley háromszor gyorsabb rendszersínnel fog rendelkezni, mint a szintén szerverekbe készített Pentium III Xeon. A chipben integrált Level-3 (harmadszintű) cache gyorsítótár is lesz, ami szintén óriási lendületet ad a 64 bites arhitektúrájából kifolyólag egyébként is rendkívül gyors CPU-nak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások