A Microsoftot mégsem darabolják fel?

A Microsoftot mégsem darabolják fel?

2001. március 4. 19:15, Vasárnap
[ZDNET] Szakértők szerint a szoftveróriás Microsoft cég az antitrösztös bírósági ügyek után most már fellélegezhet, sőt kicsit büszke is lehet magára. A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis a céget nem fogják majd feldarabolni, így a Microsoft berkein belül most valószínűleg mindenki ujjong.



A cég képviselői megpróbálják lassan elfelejteni az egész ügyet, és máris a legújabb internetes termékeinek bejelentésével foglalkoznak.

Piaci elemzők szerint a céget a fellebbviteli bíróság számukra pozítív döntései nagy magabiztosságra ösztönözhetik, így nagyon valószínű, hogy az antitrösztös kellemetlenségek után a Microsoft ott folytatja majd a kis cégek jó áron történő felvásárlását, ahol abbahagyta. Persze lehet, hogy ezen tevékenységét a bírósági eljárás alatt sem hagyta abba a szoftveróriás, gondoljunk csak a Microsoft-Corel ügyletekre. Egyesek szerint a Microsoft mostantól még sokkal gátlástalanabb lesz majd, mint valaha is volt.

Jogi szakértők szerint az ügynek azonban még koránt sincsen vége, hiszen nem biztos, hogy a fellebbviteli bíróság döntésével egyetért majd a legfelsőbb bíróság. A Microsoft képviselői ezügyben nem kívántak nyilatkozni, de ez érthető is, hiszen ők bizonyára az ügy legjobb kimenetelében bíznak. A híradások szerint egyébként a szoftveróriás jogi képviselői az ügyben történt fordulat megtörténtekor is megpróbálták fékezni magukat, bár Steven Holley ügyvéd először vigyorgott, aztán nevetni kezdett, sőt egyesek szerint az amerikai kormányzatot is megpróbálta kigúnyolni. Az ügyben a végső bírósági döntés azonban még több hónapot is várathat majd magára.

A Microsoft az elmúlt időkben persze nem csak folyamatosan a bíróságokra járt, hiszen a cég szoftverfejlesztői szakadatlanul dolgoztak, és továbbra is dolgoznak a cég legújabb generációs szoftverein. Így a cég a közeljövőben olyan termékek megjelentetését tervezi, mint például a Microsoft Windows XP, vagy korábbi nevén Whistler, de már a Microsoft Office programcsomag legújabb változata is a fejlesztési fázis végéhez közeledik. Az antitröszt ügyben várható - a Microsoft számára kedvező - döntés hatását pedig majd idővel mindenki tapasztalni fogja, de várhatóan nem lesz különösebb változás a cég piaci stratégiájában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások