Bűnös a szolgáltató a gyerekpornó ügyben

Bűnös a szolgáltató a gyerekpornó ügyben

2001. február 20. 22:43, Kedd
Bűnösnek találták az egyik New York székhelyű Internet-szolgáltatót, mert a bíró szerint a cég tisztában volt vele, hogy az egyik hírcsoportjukon keresztül gyermekpornográf anyagok cserélnek gazdát.

A BuffNET azon szolgáltatók első csoportjába tartozik, akiket azért ítélnek el, mert közreműködtek a tiltott anyagok terjesztésében, azzal, hogy nem akadályozták a pedofil csoportok működését.

A BuffNET egy tekintélyes cég, mely a vádak szerint nem tett semmit, amikor néhány előfizető és a törvény képviselői felfedezték, és figyelmeztették a szolgáltatót, hogy az egyik hírcsoportjukat egy illegális pedofil szervezet működteti.

A nyomozás még 1998-ban kezdődött. A hatóságok ebben az évben indítottak vizsgálatot a "Pedo University" nevű csoport lefülelése érdekében, akik hírcsoportok segítségével cserélgettek képeket az Interneten. Miután a "Pedo University" tagjait sikerült elfogni, a nyomozók a csoport által használt szolgáltató háza táján néztek széjjel, és értesítették a céget az illegális anyagokat tartalmazó hírcsoportról. A BuffNET vezetői tehát tudomást szereztek az illegális tartalmakról, mégsem tettek semmit.

"Ha a BuffNET-et, vagy bármely más Internet-szolgáltatót egy ilyen súlyos bűncselekményről informálják, kötelessége cselekedni. Az ilyen viselkedést a törvényeink egyszerűen nem tolerálják." - mondta Eliot Spitzer, legfőbb államügyész.

Eliot Spitzer elutasította a szolgáltatót védő nézőpontokat, melyek szerint a cég nem tehetett semmit, hiszen a korlátozásokkal a felhasználók szólásszabadságát sértett volna meg. Eliot Spitzer szerint "a gyermekekről készített pornóképek túlmutatnak a szabad véleményalkotáson."

A vizsgálatot végzők elismerték, hogy szándékosan fordultak a szolgáltató felé, miután lefülelték a "Pedo University" csoportot, hiszen szeretnék, ha az első precedens után bevált, elfogadott eljárássá válna a szolgáltatók felelősségre vonása.

"Reméljük az ilyen eljárások széles körben elterjednek majd az Interneten. Ha egy szolgáltató tudomására jut, hogy rendszerükön keresztül illegális tartalmak cserélnek gazdát, a cég nem dughatja a fejét a homokba."

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több nyomozás is folyik pedofil csoportok ellen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások