Uncharted - van remény a játékadaptációk számára

Uncharted - van remény a játékadaptációk számára

2022. február 19. 14:28, Szombat
Az Uncharted bebizonyította, hogy a játékokból készült filmek is jók lehetnek. Látványos és szórakoztató, ráadásul emlékeztet a Naughty Dog kalandjaira is.

Hogy tetszett az Uncharted?
Tetszett, jó film volt
Közepes lett
Nem tetszett
Ilyen egy jó adaptáció
Hosszan lehetne sorolni azon filmeket, melyek valamilyen játék alapján készültek és törték meg a rajongók bizalmát az ilyen jellegű mozik iránt. Uwe Boll neve ugye adja magát, ám a WarCraft, a Hitman(ek), a Perzsia hercege vagy az Assassin's Creed sem okozott maradandó élményeket. Pontosabban igen, de nem pozitív értelemben. Éppen ezért már sokan csak legyintettünk, mikor kiderült, hogy a Sony filmet készít egyik legismertebb játékából.

Az Uncharted: Drake's Fortune 2007-ben jelent meg PS3-ra és bár nem robbantott bankot, de kellemes kalandot kínált. A második fejezet újításaival azonban rögtön közönségkedvenccé vált és így jöhetett a többi epizód is. A Sony pedig úgy döntött, hogy egy szintén imádott színészt megnyerve a szerepre elkészít egy Indiana Jones-féle filmet. Tom Holland elsőre több mint furcsa döntés a főhős Nathan Drake alakjára, aki egy sokat próbált kincsvadász, kalandor a játékban.

Ám a film végül a korai éveit mutatja be, ezt alátámasztandó mentorának Mark Wahlberg lett kiválasztva. A filmet is a két színészhez igazították, ami bizonyára kiveri pár rajongónál a biztosítékot. A sztori szerint a fiatal Drake mindig is a nagy kalandra vágyott és ezt fel is kínálja számára Victor "Sully" Sullivan. Utóbbi Magellán elveszett aranyát keresi, de nem ő az egyetlen, természetesen.


Tipikus Indiana Jones alaphangulat, de nem is meglepő, hiszen maga a játéksorozat is nagyon sokat merített Spielberg és Lucas sorozatából. Így ezt igazán elnézhetjük a filmnek is, mellyel kapcsolatban a legfontosabb kijelentenivaló, hogy nem csupán a játékok rajongói fogják élvezni. Az Uncharted ugyanis egy nagyon kellemes kalandfilm, melyben akadnak hibák, de önmagában is képes szórakoztatni.

Tom Holland elsőre furának tűnik a szerepben, még ha erőteljesen ki is gyúrta magát, de hamar meg lehet szokni. Jól használja a színészi eszköztárát, a kisfiús sármját - de ezt Pókemberként is bizonyította már. Az akciójelenetek is nagyon jól állnak neki, így remélhetőleg egy újabb sikeres franchise-t tudhat magáénak Holland. Wahlberg megérett a mentor karakterre, ráadásul kisujjból hozza a kalandor figuráját. Az adok-kapok pedig jól működik kettejük között, ott van a buddy-filmekben nélkülözhetetlen rivalizálás.


A rendező Rubin Fleisher szerencsére tisztában volt vele, hogy az Uncharted nem egy melankolikus dráma, hanem egy mozgalmas akciófilmet kell hogy csináljon, és a film pörög is rendesen. Pár flashback jelenetet és a szokásos alapozást leszámítva folyamatosan magas a fordulatszám és ezért bizony nagyon hálásak lehetünk. Negatívumok? Persze, akadnak. Akinek a gyomra nem veszi be a megfiatalítást, az nem fogja élvezni a filmet. És persze akadnak logikátlan dolgok is benne,

De az Uncharted látványos kalandfilm, mely hozza azt amit vállalt: kikapcsolódást nyújt. Ennél többre pedig egy ilyen jellegű filmtől ne is számítsunk. És ismét ki kell emelnem, hogy a játék rajongói mellett mindenkinek ajánlom megnézni, hiszen előzetes ismeret nélkül is nagyon jól lehet szórakozni rajta. Maximum nem dobban meg a szívük a repülőgépes jelenet láttán. 7,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Uncharted (Uncharted)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, 116 perc, 2022
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Travis Knight
Forgatókönyvíró: Joe Carnahan, Rafe Judkins
Producer: Avi Arad, Ari Arad, Alex Gartner, Charles Roven

Tom Holland (Nathan Drake)
Mark Wahlberg (Victor Sullivan)
Antonio Banderas (Moncada)
Tati Gabrielle (Braddock)
Sophia Ali (Chloe Frazer)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások