Az Adam-projekt és A Fekete Rák hadművelet a Netflix új filmjei

Az Adam-projekt és A Fekete Rák hadművelet a Netflix új filmjei

2022. március 26. 09:51, Szombat
A héten két film is felkerült a Netflix kínálatába, melyek komolyabb érdeklődésre tarthatnak számot.

Elsőnek mindenképpen Ryan Reynolds időutazós filmjét, Az Adam-projektet vegyük terítékre. A színész hosszú éveket várt arra, hogy berobbanjon Hollywood élvonalába és közben megpróbált mindenféle szerepet: volt sablonos romantikus hős, egy akciócsapat tagja és két szuperhősfilmben is megjelent. Végül eljutott oda, hogy elég csak önmagát adnia, a közönség zabálni fogja. A Deadpool óta pedig minden filmben Ryan Reynoldsot látjuk, pusztán nem a saját nevét viseli.

Ez a formátum azonban mára kifulladni látszik. Már a Sokkal több, mint testőr kapcsán is felmerült, hogy ez a debilség már túlzás és fárasztó, de igazán a Különösen veszélyes bűnözők kapcsán durrant ki a Reynolds-lufi. Bár a film nagy siker a Netflix-szen, azért a kritikák és a nézői visszajelzések is a sárba tiporták a végeredményt. Talán ezért vártam kicsit félve Az Adam-projektet, mely szintén a Netflixre készült.

Adam egy 12 éves kisfiú, akit egyedül nevel özvegy édesanyja és akit folyamatosan bántanak a kortársai az iskolában. Egy nap azonban felbukkan a jövőbeli énje, aki kénytelen-kelletlen a segítségét kéri, hogy megakadályozzák a jövőben rejlő veszélyt. Ennyit elég is mondani róla, mert a sztori ismét nem tartalmaz túl nagy csavarokat vagy bárminemű újdonságot a műfaj többi alkotásához képest.


Ettől függetlenül Az Adam-projekt nem rossz film. Elég látványos (Netflix-mércével természetesen), jók a karakterek (a kisfiú szerepére Walker Scobell telitalálat), van benne humor és van szíve is a filmnek. Igazából olyan, mintha egy időutazós Free Guy pörögne a szemünk előtt... de mindenképpen érezni rajta a '80-as évek családi sci-fijeinek hatásait. Érezhető, hogy Shawn Levy és Reynolds között nagyon jó a személyes kapcsolat és pontosan tudják, mire képes a másik.

És ami még jobb, Reynolds itt a visszafogottabb trollt hozza. Vannak nagyon jól időzített poénjai, de nem viszik túlzásba, mint nemrég a Sziklával közös ostobasága kapcsán. Ennek ellenére Az Adam-projekt is megosztja majd a közönségét, de nekünk tetszett a film. Hatalmas szíve van és ez minden pillanatban érződik is rajta. Az időutazást feleslegesen próbálja megmagyarázni, de fontosabb, hogy nagyon jól mutatja be a gyász feldolgozásának különböző folyamatait. Nem lesz klasszikus, de a jobb Reynolds-filmek közé sorolandó. 6,5/10

A másik film a sajnos elég nagy aktualitással bíró A Fekete Rák hadművelet, mely a harmadik világháború kitörése után játszódik és egy svéd gyártású film. A főszerepben itt is - mint rengeteg svéd filmben - Noomi Rapace látható, aki egy egykori gyorskorcsolyázóból lett elit katona. A sztori szerint a harcok kezdetén hősünk, Caroline elszakadt lányától és most elvileg megtalálták. Ám hogy újra együtt legyenek, egy öngyilkos küldetésen kell részt vegyen, mely során egy titokzatos tartályt kell a befagyott tengeren eljuttatni a célállomásra.

A film alapját Jerker Virdborg azonos című regénye adja és a rendező, Adam Berg képes volt egy rendkívül erős atmoszférát megteremteni. Szinte érezzük a kétségbeesést és a háború következményeit nem csak a környezeten, hanem a csapat tagjain is. Ráadásul a film mellőzi az állásfoglalást, így nincsenek jók és rosszak a filmben. Nem tudjuk, hogy az agresszor miért jött és mit akar, de ez a csapat és hősünk szempontjából mindegy is.

Caroline bármit megtenne, hogy megtalálja elveszett lányát és nem érdekli, hogy a konfliktusban kinek is van igaza vagy éppen mit is szállítanak. Ezzel együtt pedig a kérdés is felmerül, hogy mi a fontosabb? Egy érdek vagy egy egész ország? Persze könnyen lehet most állást foglalni, de ha mi lennénk ilyen helyzetben, hogyan döntenénk? Ezen kérdések miatt érdekes és idegfeszítő a film...


Sajnos azonban tartogat pár negatívumot is. A hossza például. Nagyjából fél órával lehetne rövidebb és sajnos a befejezés is tipikusan Hollywood-i. Ezzel pedig kicsit agyon is vágják az addig nagyon jól felépített karaktereket... Caroline karakterét, egészen pontosan. A csapat többi tagja ugyanis csak vázlat szintjén van jelen, nincs komolyabb összhang a tagok között. Ennek ellenére mindenképpen érdemes adni egy esélyt a filmnek, de készüljünk fel, hogy nagyon sokat fogunk gondolkodni a történeteken közben, szóval ne ezt válasszuk, ha ki akarunk kapcsolódni. 8/10

A héten is érkezik egy érdekes film a Netflix csatornájára. A Buborék megmutatja, hogyan is nézhetett ki egy film forgatása a Covid-alatt. A szereposztás parádés, az előzetes alapján nagyon vicces kis filmet várhatunk. Ennél komolyabb lesz Guillermo del Toro Pinokkió filmje, mely hozza a megszokott sötétséget. Érdekes feldolgozásnak tűnik, kíváncsian várjuk. Végül pedig Mike Myers is visszatér és sorozata, A pentavirátus is a Netflix csatornáján lesz elérhető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások