Intel: néhány éven belül jön az erős kínai rivális

Intel: néhány éven belül jön az erős kínai rivális

2022. március 22. 10:11, Kedd
Erre számít a cég, amely alig 3-5 évet ad magának a felkészülésre.

A központi processzorok piacán gyorsan követik egymást az újabb és újabb fejlemények, nemrég például arról olvashattunk, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt leállnak az Oroszországba irányuló chipszállítások. Ez, valamint az élesedő verseny több országot is a hazai ipar fellendítésére, jóval erősebb támogatására késztet, most pedig arról olvashatunk, hogy az Intel alig néhány éven belül látja az erős kínai riválisok megjelenését.

A cég, amely az amerikai bővítés mellett egy komoly európai projekten dolgozik, jelen pillanatban az AMD-vel folytatott, soha véget nem érő küzdelemmel van elfoglalva, eközben azonban egyik szemét Kínán tartja, az ázsiai óriás ugyanis belátható időn belül szintén komoly kihívást támaszt majd a piacvezetővel szemben. Nem véletlen, hogy a vállalat alelnöke, egyben pedig a kínai részleg elnöke, a napokban a Guancha.cn portálnak adott interjúban beszélt az országgal kapcsolatos, házon belüli véleményről és előrejelzésről, ebben pedig többek között azt is megemlítette, hogy a kifejezetten erős és versenyképes kínai fejlesztések alig 3-5 éven belül felbukkanhatnak majd a piacon.

Külsős vélemények szerint alapvetően három kiemelkedő szereplő jelenhet meg a területen ilyen versenyképes megoldásokkal. Ezek egyike a Shanghai Zhaoxin Semiconductor és a Hygon, amely jelenleg az x86-technológiát licenceli, az AMD közreműködésével. A második a Huawei ernyője alatt tevékenykedő HiSilicon, amely a Kunpeng és Phytium révén válhat kiemelt szereplővé, az ARM architektúrájára és utasításkészletére építve, míg a harmadik a Loongson és a Sunway Microelectronic, bár ők saját, házon belül fejlesztett magokra alapozzák munkájukat. Az ország információs és technológiai minisztériumának vezetője nemrég arról beszélt, hogy a chipgyártás alig egy év alatt 33 százalékkal bővült, ez valószínűleg az elkövetkező években is hasonló szinten lesz, hiszen a digitális átállás miatt az igénnyel nem lesznek gondok.

Meglátjuk, mit érnek majd el a kínai illetékesek az erős állami támogatással megerősített szektorral, az évtized közepére már jóval világosabb képet kaphatunk ezen a téren.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások