Netflix ajánló, avagy miért csökken a cég előfizetőinek a száma

Netflix ajánló, avagy miért csökken a cég előfizetőinek a száma

2022. június 4. 00:31, Szombat
A Netflix reklámokat akar bevezetni és szigorúbban veszi majd az előfizetői fiókok elérhetőségét, de közben egy dologról elfeledkezik: a minőségi tartalmak gyártásáról.

A Netflix megjelenése elég komoly fricska volt a mozihálózatok számára. Sokan már azt is elkezdték pedzegetni, hogy talán itt a vége a szélesvásznú termeknek és mindenki marad otthon tévézni. Nos, ez végül nem így lett és ennek legékesebb példája a Top Gun: Maverick vagy akár a Pókember: Nincs hazaút kirobbanó sikere. Azonban ahhoz, hogy ez a váltás nem történt meg, jelentősen hozzájárul maga a Netflix is.

Neked milyen előfizetésed van?
Netflix
HBO Max
Amazon Prime
Disney + lesz
Egyik sincs
Mind van
A szolgáltatás díja a legmagasabb a piacon és ezért az összegért hamarosan jelentős korlátozások is várhatók. Megjelennek például a reklámok, ami nagyon el tudja venni az ember kedvét a további használattól (lásd YouTube, ahol akkor nincsenek reklámok, ha fizetsz). De azt sem szabad elfelejteni, hogy elég komolyan csökkent a felkerült filmek, sorozatok minősége is. Lassan talán a Hallmark színvonalát is alulról nyaldossák ezen produktumok.


Ilyen a Toszkána vagy az A fenébe a szerelemmel is. Mindkettő elméletileg egy romantikus film lenne, de míg előbbi drámai körítéssel próbálja fogyaszthatóvá tenni a sziruptengert, a másik "humort" próbál becsempészni a "cselekménybe". Nem véletlen az utóbbi esetében a sok idézőjel, a film egyszerűen a nézhetetlenség határát súrolja, alulról. Még arra sem érdemes, hogy külön cikket írjon róla bárki, mert sikoltva rohan vissza a Szex és New York szintén nem túl érdekes világába.

Ezen kívül ott vannak még az elszabadul hajóágyúként megjelenő sztárok tervei is. Az ugye azért mindenki számára világos, hogy egy Steve Carell vagy Mike Myers sem tehet meg mindent Hollywoodban, feltehetően minden tizedik ötletük talál támogatóra. A Netflix viszont úgy dobja nekik a pénzt, hogy nem vár el szinte semmit cserébe, legalábbis nekem nagyon nehéz más magyarázatot találni például A pentavirátus létezésére.

Mike Myers "humora" eddig is elég egyedi volt, de voltak filmek, amiknél ez működött (lásd az Austin Powers-sorozat). Itt azonban egész egyszerűen csak rémesen fárasztó az, amit látunk a képernyőkön. Ismét több szerepben játszva próbál spórolni a költségeken a színész, de mindegyikben csak kellemetlen feszengést vált ki belőlünk a titkos szervezet iránti kutatás. A pentavirátus az úgynevezett állatorvosi ló tökéletes példája. Nagy költségvetéssel, egy korábban valakinek számító színésszel az élen produkált elképesztő bukást a Netflix.


És persze ott vannak még az olyan filmek, mint a 365 nap Ma, ami továbbra is nagyon káros minden normális ember számára. Hozzá is teszem rögtön, hogy ők valószínű nem is nézik meg. Aki pedig az első, elképesztő ostoba és káros rész után nekiugrik a folytatásnak, magára vessen, a 365 nap Ma ugyanis még az elsőnél is ostobább és unalmasabb. Egy romantikus drámának álcázott szoft-pornó pereg a szemeink előtt.

De eshetne szó A leszámolásról is, mely szintén egy érdekes képet mutat a Netflix minőségügyi osztályáról. Omar Sy a Lupinnal bizonyította, hogy képes ezen a felületen is jót alkotni, szóval érthetetlen, hogy a pénzen kívül mi mozgatta eme ZS-kategóriás akciófilm irányába. Semmi izgalom, látvány nélküli akciók, nulla értelem. De persze a név eladta a filmet, a hazai nézettségi listán is előkelő helyen debütált a film.

Essék szó azért a Netflix zászlóshajójáról, a Stranger Things-ről is. Két részletben adják le a 4. évadot, mely mintha már egy kicsit kifulladóban lenne. Egy kisgyerek még elviszi a maga aranyosságával a karakterét, de egy tinédzsernél már eldől, hogy tud színészkedni vagy sem. És itt a legtöbb esetben negatív a válasz, sajnos. Persze még jöhet olyan lezárás, ami utólag értelmet ad az iszonyat hosszú részeknek, de ahhoz valóban nagyot kell villantani.


Közben azt sem szabad elfelejteni, hogy a konkurenciánál is vannak ütős sorozatok és filmek, ráadásul mindegyik olcsóbb mint a Netflix. Az Amazon például 899 forintért kínálja a sorozatait, de az HBO Max sem sokkal drágább. És persze hamarosan itt van a Disney+ is, ami biztosan komoly vándorlást okoz majd a hazai piacon is, mert a konkurencia legmagasabb csomagjaira fizetve elő is olcsóbban ússzuk meg, mint a Netflix Prémium szolgáltatása. Szóval a Netflix kényszerhelyzetben van és láthatóan a rosszabb utat választják. Persze lehet, hogy végül nem lesz reklám és A szürke ember és társai ismét felhozzák az előfizetői számokat, de ha továbbra is csak havi egy-két értelmes produktummal tudnak előállni, akkor bajban lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások