Saját chipgyárakat épít India

Saját chipgyárakat épít India

2022. május 16. 10:17, Hétfő
Az ország így győzné le a globális chiphiányt.

A Tata Motors a Nexon EV modell segítségével a helyi elektromos autópiac több mint 60 százalékát uralja. A gyártó nagyobb piaci részesedésre is szert tehetne, de ahhoz nem rendelkezik elég félvezetővel. Natarajan Chandrasekaran, a konglomerátum vezetője jelezte, hogy saját chipgyártó üzem felépítését tervezik azért, hogy biztonságban tudják az alkatrész-ellátást. A konszern éves bevétele több mint 100 milliárd dollár és India legnagyobb vállalatai közé tartozik. A példát számos más helyi társaság követni akarja.

Narendra Damodardas Modi indiai miniszterelnök korábban közölte, hogy az ágazat szereplőit milliárdos kedvezményekkel akarja Indiába csábítani és ezzel alapvetően változtatni akar az ország és a chipgyártás kapcsolatán. Most ugyanis az állam gyakorlatilag semmilyen szerepet nem játszik az ágazatban. A kezdeményezés már elkönyvelhette az első sikerét, ugyanis az ISMC nevű cég Karnataka szövetségi államban 3 milliárd dollárért építi fel az új létesítményét és ezzel 1500 új munkahelyet teremt. Az ISMC a Next Orbit Ventures és az izraeli Tower Semiconductor közös vállalata. A Vedanta indiai konglomerátum pedig szándéknyilatkozatot írt alá a Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co.) képviselőivel félvezetők indiai közös gyártásáról. Az új gyárban chipek mellett okostelefon-kijelzőket is fognak gyártani és a tervezett beruházások összege elérheti a 20 milliárd dollárt. A befektetők ingyen kapnak meg egy 400 hektáros területet, továbbá kedvezményes árat kell fizetniük az áramért és a vízért.

Indiai szerepvállalása azért érdekes, mert a térségben eddig Malajzia számított vezetőnek ezen a területen. Modi kormánya úgy becsülte, hogy a 2020-ban még "csak" 15 milliárd dolláros indiai chippiac 2026-ra 63 milliárd dolláros lehet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások