Fellőtték a Boeing űrkapszuláját

Fellőtték a Boeing űrkapszuláját

2022. május 20. 11:49, Péntek
A Starliner hosszas késlekedés után végre elérte az űrt, a cél ismét az ISS.

A Boeing saját fejlesztéséről az elmúlt néhány évben több alkalommal írtunk, bár a cég kapcsán leginkább kudarcokról számolhattunk be. Legutóbb nem jött össze a kísérlet, most azonban végre elérték az űrt, így jöhet a bedokkolás, valamint a visszatérés.

Az amerikai cég hivatalos oldalán írtak a sikeres fellövésről, amely azonban nem volt teljesen problémamentes. A kapszula megfelelő módon emelkedett a magasba a ULA által biztosított rakéta tetején, viszont a leválást követően négyből kettő meghajtó nem üzemelt be, ezeket tehát a másodlagos egységekkel kellett pótolni. Nagy probléma nem lett a hibából, mivel a Starliner összesen 12 ilyen egységre támaszkodik, az illetékesek elmondása szerint a rendszer tulajdonképpen az elvárt módon oldotta meg a feladatot, most azonban folyik annak vizsgálata, hogy mi okozhatta a kisebb malőrt. A következő lépés a Nemzetközi Űrállomásra való bedokkolás, majd pedig a néhány napos ott tartózkodást követő visszatérés, amely a remények szerint szintén sikeres lesz, ennek során ugyanis a két hibás egységre nem igazán lesz szükség.


A Boeing eredetileg 2019 decemberében próbálkozott meg a fellövéssel, akkor azonban kiderült, hogy egy komoly szoftveres hiba miatt a belső rendszer 11 órás eltérést mutatott a valós időhöz képest. Hosszas vizsgálódás következett a NASA szakembereinek bevonásával, mielőtt tavaly júliusban ismét megkísérelték a rajtot, akkor azonban a szervizmodul 13 szelepe nem üzemelt megfelelő módon, emiatt pedig ismét le kellett fújni a fellövést. A NASA bizalma a hivatalos nyilatkozatok szerint töretlen maradt, ezt egy mostani siker erősítheti meg, egyben fokozva a versenyt a SpaceX megoldásaival.

Személyzet ezúttal sem tartózkodik a kapszulában, a kiemelt cél az önálló bedokkolás és a sikeres visszatérés, amire néhány napon belül sor kerülhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások