Kiszivárogtak az nVidia RTX 40 részletei

Kiszivárogtak az nVidia RTX 40 részletei

2022. május 30. 10:51, Hétfő
Négy eltérő típus hardveres részletei és várható fogyasztása bukkant fel az interneten.

Az nVidia soron következő generációjáról már több alkalommal írtunk, nemrég például arról számoltunk be, hogy már 4 nm-en készülne az Ada Lovelace, ennek köszönhetően pedig a gyártástechnológia terén is átvennék a vezetést. Most további hardveres részletek futottak be, ezek komoly előrelépést jeleznek.

A napokban egy kínai portálon bukkant fel egy részletes videó, amit további külsős források rövidebb bejegyzései követtek a sorban. Ezekben már az RTX 40-család erősebb típusainak jellemzőit vehetjük szemügyre, az adatok többé-kevésbé megbízhatónak, helytállónak tűnnek, bár azt gyorsan érdemes megjegyezni, hogy a legszerényebb példány esetében a memóriabusz szélessége nem 192, hanem jó eséllyel 128 bit lesz. Mégis, a legtöbb részlet komoly előrelépést vetít előre, megtudjuk például, hogy az RTX 4090 már 53 százalékkal több CUDA-magot tartalmazna, mint a jelenleg elérhető legerősebb változat, míg a többi családtag (4080, 4070 és 4060) esetében ez az eltérés sorrendben 23, 25, valamint 28 százalék lenne.

A fenti részletek mellett a várható fogyasztást is felsorolják a külsős beszámolókban, ezen a téren szintén komoly számokat láthatunk, a 4090 például 450 wattos TGP-vel (Total Graphics Power) futna be. Az RTX 4080 esetében ez 350 watt lenne, míg a szerényebb példányok, tehát a 4070 és a 4060 már 300, illetve 200 wattos étvággyal jelennének meg. Jól látszik, hogy a nagyobb teljesítmény egyben komolyabb étvágyat eredményez, néhány héten belül azonban kiderülhet, hogy mennyire helytállóak a fenti adatok, a cég ugyanis (remélhetőleg) szintén elárul majd néhány részletet az érkezőben lévő kártyákkal kapcsolatban.

A Computex 2022 alatt nem beszéltek a hardveres jellemzőkről, a csendet viszont hamarosan megtörhetik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások