20 százalékon áll a Windows 11

20 százalékon áll a Windows 11

2022. június 7. 09:51, Kedd
Legalábbis a Steam felmérése szerint, amely már friss májusi adatokra épül.

A Microsoft legújabb asztali operációs rendszere kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy a szoftver elsősorban a játéknál gyorsul, eközben azonban legalább ilyen érdekes a piaci részesedés, annak fokozatos változása, ahogy az új verzió lassan nyomul előre. Most a Steam számaiból olvashatjuk ki a friss fejleményeket, eszerint a trend változatlan.

A Valve platformja a napokban tette elérhetővé szokásos hardveres és szoftveres rangsorának májusi frissítését, amely értelemszerűen a múlt havi adatokra támaszkodik. Ebben azt láthatjuk, hogy a Windows 11 már 19,59 százalékon áll a platform felhasználói körében, vagyis minden ötödik regisztrált tag már ezen operációs rendszert alkalmazza, eközben azonban továbbra is a Windows 10 maradt a listavezető, hiszen a korábbi verzió még mindig a teljes tábor csaknem 74 százalékának kütyüin található meg. A még öregebb változatok tovább veszítettek részesedésükből, ezek összesen nagyjából 3 százalékot tesznek ki, vagyis a Windows a teljes közönség több mint 96 százaléka által preferált megoldás, miközben a macOS 2,2 százalékot, a Linux pedig mindössze 1,12 százalékot mondhat magáénak.

Ahogy azt megszokhattuk, a felmérésben további érdekes részleteket találunk, ezek már a hardverrel kapcsolatban is tartogatnak némi információt. A központi processzorok területén például a négymagos megoldások a legelterjedtebbek, mégpedig a 2,3 és 2,69 GHz közötti tartományban, legalábbis ami az órajeleket illeti. Az Intel itt a tábor kétharmadát uralja, a maradék egyharmad jut az AMD-nek, viszont a grafikus vezérlők területén már az nVidia vezet magabiztosan, csaknem 76 százalékos részesedéssel. Az AMD 9 százalék alatt maradt, az Intel ugyanekkora szeletet őrzött meg, miközben a legnépszerűbb típusnak a GeForce GTX 1060 bizonyult.

A memória tekintetében a 16 GB-os méret, a kijelzőknél az 1920 x 1080 pixel felbontás, a VR-eszközöknél pedig az Oculus Quest volt a legnépszerűbb, ez utóbbi 48 százalékos aránnyal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások