A HDD-k kiszorítását szeretné a Microsoft

A HDD-k kiszorítását szeretné a Microsoft

2022. június 9. 15:25, Csütörtök
Jövőre már csak SSD-ről bootolhatnánk be, amennyiben rá tudják erőltetni az akaratukat a gyártókra.

A hagyományos merevlemezek nem túl gyakran szerepelnek híreinkben, nemrég azonban arról számoltunk be, hogy az újabb SSD-k már ezen meghajtóknál is megbízhatóbbak. A költség és a kapacitás szempontjából még mindig a HDD a nyerő választás, viszont a Microsoft egyes értesülések szerint már nem engedélyezné az ezen egységekről való bootolást.

A napokban külsős források számoltak be a Trendfocus alelnökének kijelentéseiről, amelyek szerint a Microsoft jelen pillanatban is az OEM-gyártókat igyekszik meggyőzni erről. A jelentés alapján a redmondi cég saját operációs rendszere esetében dobná el a HDD-ket, legalábbis a rendszer elindulásának szempontjából, vagyis belátható időn belül már kizárólag SSD-ről bootolhatnánk be a Windows 11 szoftverét, már amennyiben sikerül erről meggyőzniük a meglévő partnereket. A tárgyalások kimenetele egyáltalán nem biztos, nagyon úgy tűnik, hogy a gyártók ellenállnak, viszont előfordulhat, hogy jövőre már megtörik a jég és eljön a nagy változás.

Érdekesség, hogy az operációs rendszer hivatalos követelményei között nincs SSD-re vonatkozó kitétel, bár azt megjegyzik, hogy a DirectStorage és a Windows Subsystem for Android esetében már ilyen meghajtóra van szükség. Az OEM-gyártók azonban az árakban meglévő különbséget emelik ki fontos ellenérvként, jelen pillanatban az 1 TB-os merevlemezek cseréje csak a 256 GB-os SSD-k alkalmazásával oldható meg további kiadás nélkül, márpedig ennek kapacitása szerintük nem éri el a kívánt szintet. A Microsoft hallgat, ők állítólag már idén be akarták vezetni a fontos követelményt, viszont ezt 2023-ra csúsztatták át, meglátjuk, hogy a további tárgyalások során mennyiben változik a helyzet.

A felhasználók egy része szintén negatívan áll majd hozzá a kérdéshez, ez különösen a belépő szintű laptopoknál jelent majd gondot, ahol az árat nagyon megdobná az SSD kötelezővé tétele.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások