10 éves processzorra épül az első orosz laptop

10 éves processzorra épül az első orosz laptop

2022. június 10. 10:40, Péntek
A készülék tervezésekor a gyártó kénytelen volt a meglévő raktárkészletre támaszkodni.

A Promobit nevű orosz vállalat piacra dobta a Bitblaze Titan BM15 típusú termékét, amely az első orosz laptopnak számít, ugyanakkor túlzottan nagy teljesítményt nem szabad várni tőle.

Az Oroszország ellen kiszabott szankciókat a helyi hardvergyártók is megsínylik, hiszen bezáródott előttük a globális technológiai importlehetőségek jelentős része. Ez érződik a Promobit fejlesztésén is. A Bitblaze Titan BM15 fő egysége a Baikal-M orosz chipsorozat egyik tagja, amely a 2012-ből származó Cortex-A57 típusú magokra épül. Az egységeket a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) gyártotta, amely a hatályos szankciók miatt nem szállít chipeket Oroszországba, így a Baikal és a Promobit kénytelen a meglévő raktárkészletekre támaszkodni.

A Bitblaze Titan BM15-öt 15,6 hüvelykes IPS-paneles képernyővel szerelték fel, a felbontása 1920 x 1080 képpont. Az eszközt ellátták 16 gigabájt memóriával, M.2 szabványú SSD-vel, USB Type-C-portokkal, HDMI-kimenettel, 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval, Bluetooth- és WLAN-támogatással. Az operációs rendszerek az Astra Linux és az Alt Linux. A gyártó azt tervezi, hogy a következő hónapokban felfuttatja a termelést. Az első szállítmányba 1000 termék tartozik majd, amelyek ára 100 000 rubel (650 ezer forint) lesz. Ez azt jelenti, hogy az új készülék az átlagos orosz állampolgároknak szinte megfizethetetlen lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások