Ökológiai katasztrófát okozhat a digitális átalakulás

Ökológiai katasztrófát okozhat a digitális átalakulás

2022. június 17. 10:49, Péntek
A hatékonyság növeléséhez minden eddiginél több elektronikai eszközre van szükség, amit valahogyan elő is kell állítani. Aggályok merültek fel a digitalizáció környezeti hatásaival kapcsolatban. A digitalizációban és a környezetvédelemben érdekelt felek megvitatták miként tudja az IT-szektor felgyorsítani a zöld átállást.

"A digitális forradalom súlyos környezeti ártalmakkal fenyeget a szükséges anyagok előállítása miatt, az uniós jogszabályoknak biztosítaniuk kell a fenntarthatóságot" - jelentette ki David Cormand francia zöldpárti európai parlamenti képviselő. A politikus hozzátette, hogy jelenleg ez a forradalom ökológiai katasztrófa, mert az eszközök összekapcsolásához rengeteg nyersanyag kell, és jelenleg nincsenek szabványok ahhoz, hogy körforgásos gazdaságot csináljanak vele. Cormand rámutatott, hogy a környezeti átállás abszolút szükségszerűség, míg a digitális átállás eszköz. Itt az ideje, hogy eldöntésre kerüljön, hogy milyen digitális forradalmat akar az emberiség. Amennyiben a jelenlegi helyzetben digitális forradalmat akar, az nem megoldás lesz a bolygó számára, hanem annak az ellenkezőjét fogja elérni.

Ilias Iakovidis, az Európai Bizottság tanácsadója a zöld átmenet digitális szempontjaival kapcsolatban kiemelte, hogy a digitális átalakulás ütközhet a zöld átalakulással és a digitalizáció minden részletét a fenntarthatóság szem előtt tartásával kell megtervezni. Nem nyilvánvaló ugyanis, hogy az energiarendszerek vagy a mezőgazdaság digitalizálása fenntarthatósági előnyökkel jár. Van egy nagyon specifikus tartomány és feltételek, amelyek mellett hármas előnyökhöz juthat a társadalom: gazdasági, társadalmi és környezeti előnyökhöz. Iakovidis szerint erre összpontosít az Európai Zöld Digitális Koalíció, az információs és kommunikációs technológiai vállalatok csoportja, amely tavaly elkötelezte magát az EU két céljának támogatása mellett.

Véronique Willems, a kis- és középvállalkozások (kkv) európai szövetségének (SMEunited) főtitkára úgy vélte, hogy a nagyvállalatok mellett a kkv-k részvétele is kulcsfontosságú a zöld és digitális fordulat biztosításához. Ami a fordulat pénzügyi vonatkozásait illeti, rendkívül fontos tisztázni a két 2030-as célkitűzés részleteit. Ez különösen igaz arra, hogy mekkora összeget kell befektetni ezekbe a célokba, most és a jövőben. A kkv-k részvételének ösztönzéséhez az is hozzájárul, hogy a jelentések elkészítése ne jelentsen túl nagy terhet. Általánosságban azonban ezeknek a vállalatoknak több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy hozzájárulásaikat megkönnyítsék.

A képviselő rámutatott annak fontosságára is, hogy fel kell térképezni a jelenlegi és a jövőbeli zöld fordulat készségeit és követelményeit, hogy az emberek megfelelő képzésben részesüljenek az egyre inkább digitalizált munkahelyeken. Az e célok felé való haladás ugyanakkor nem egyenletes, egyes országok megelőztek másokat és a belső megfigyelők arra figyelmeztettek, hogy valószínűleg további intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy a célokat a 2030-as határidő előtt elérjék.

Willems hangsúlyozta, hogy ha meg akarják valósítani az átmenetet és a valós életben is változást akarnak elérni, akkor többet kell befektetni, és jobban kell támogatni a kis- és középvállalkozásokat. Iakovidis ezt azzal egészítette ki, hogy az információs és kommunikációs technológiai kkv-k számára számos lehetőség kínálkozik arra, hogy üzleti modelljükbe beépítsék a fenntarthatóságot. Így például fontos, hogy a javítókkal és a gyártókkal való együttműködés révén lehetővé tegyék a termékek újraértékesítését, hozzájáruljanak a körforgásos gazdasághoz és csökkentsék a hulladékot. A körforgásos gazdaság kialakításának kiemelt prioritást kell élveznie és a digitalizáció itt mutathatja meg igazán az erejét, általa a gazdaság függetleníthető a természeti erőforrások egyre növekvő felhasználásától.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások