Lassan terjed a Windows 11

Lassan terjed a Windows 11

2022. július 7. 10:46, Csütörtök
Újabb százalékot adott saját részesedéhez az új verzió, az előd azonban még mindig vezet.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Windows 11 már 20 százalékon állt, legalábbis a Steam saját hardveres felmérésében. A friss adatok szerint a fontos mérföldkövön már magabiztosan túllépett az új verzió, azonban a közvetlen előd előnyének ledolgozása komoly időt vesz majd igénybe – miközben a hardver terén a helyzet változatlan.

A Valve által havi rendszerességgel közzétett adatokból most azt olvashatjuk ki, hogy a játékosok egyre nagyobb arányban támaszkodnak az új operációs rendszerre, ennek részesedése ugyanis a táboron belül már meghaladta a 21 százalékot. Azt persze nem tudjuk, hogy mindez az önkéntes frissítéseknek, avagy az új konfigurációk beszerzésének köszönhető (valószínű mindkettő szerepet játszott ebben), viszont az teljesen egyértelmű, hogy a Windows 10 még mindig komoly előnnyel vezeti a rangsort, a korábbi szoftver ugyanis 71 százalék felett állt, miközben az OSX 2,35, a Linux pedig alig 1,18 százalékot mondhatott magáénak. A Microsoft a 9 hónappal ezelőtti megjelenés alkalmából azt állította, hogy többek között a játékok terén nyújt majd komoly előrelépést az új verzió, ez azonban a mindennapokban nem igazán látszik.

Tekintettel arra, hogy érkezőben van az első komolyabb frissítés, a Windows 11 22H2 várhatóan idén ősszel fut majd be, a friss változat részesedése mindenképpen tovább emelkedik majd, ami a Steam felmérésében is jól látható lesz. Mégis, a Windows 10 jó ideig a legnépszerűbb operációs rendszer maradhat, még akkor is, ha a 12. és 13. generációs Intel-chipek elterjedésével egyre inkább kihangsúlyozódik majd a Windows 11 korábban beígért előrelépése. Mindeközben a hardver terén nem látunk nagy változást, a grafikus kártyáknál például továbbra is a GeForce GTX 1060 a legnépszerűbb típus (ezen sorok is egy olyan laptopon íródnak, amely a fenti kártya noteszgépes változatát tartalmazza), ennek első helyét talán az 1650 kezdheti majd hamarosan ki.

A központi processzoroknál az Intel megőrizte előnyét, az AMD-nek valami igazán nagyot kell majd durrantania a Ryzen 7000-sorozattal ahhoz, hogy a helyzet komoly mértékben módosuljon, bár az Intel eközben a Raptor Lake-családdal igyekszik ezt megelőzni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások