Leállítja a tükörreflexes fényképező­gépek fejlesztését a Nikon

Leállítja a tükörreflexes fényképező­gépek fejlesztését a Nikon

2022. július 13. 23:47, Szerda
A japán cég a jövőben csak a MILC-rendszerű termékekre akar összpontosítani.

A Nikon beszünteti a tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépek fejlesztését - minderről az Asia Nikkei magazin számolt be. Amennyiben ez megvalósul, úgy a 2020 elején piacra dobott D6 és a D780 az óriáscég utolsó DSLR fényképezőgépei lesznek. (A tükörreflexes fényképezőgépeknél a keresőn megjelenő kép egy tükör segítségével kerül a fotós szeme elé.) Az Asia Nikkei azt írta, hogy a 60 éve létrejött szegmens megszűnése a mobiltelefonok kameráinak növekvő konkurenciájának köszönhető. Emiatt a tükörreflexes fényképezőgépek lassan eltűnnek, ahogy az már évek óta nyilvánvaló. A cég már régebben leállította a kompakt digitális fényképezőgépek fejlesztését.

A Nikon a második legnagyobb tükörreflexes gépgyártó a Canon után, tavaly több mint 400 000 ilyen masinát adott el. SLR-eket még a Ricoh is gyárt Pentax márkanév alatt. A tükör nélküli fényképezőgépek szállítása 2020-ban előzte meg a tükörreflexes fényképezőgépeket: 2,93 millió, illetve 2,37 millió darabot szállítottak a japán ágazati szervezet jelentése szerint. Összességében azonban csökkenés következett be, a kombinált piac 2017-ben 11,67 millió termékkel tetőzött, de 2021-re 5,34 millióra esett vissza. A drámai visszaesés arra kényszerítette a Nikont, hogy arra a szegmensre összpontosítson, amelyben még van potenciál a növekedésre.

A Nikon tavaly leállította a D3500 és a D5600 típusú belépőszintű DSLR-modellek gyártását. Akkoriban az volt a társaság álláspontja, hogy a közepes és a felső árszegmensben lévő fényképezőgépekre és objektívekre összpontosít. A társaság jelenlegi portfóliója a professzionális és az igényes hobbifotósokat is megcélozza, például a nemrég bemutatott Z30-as tükör nélküli vloggerkamerával. A tükör nélküli kamerák könnyebbek, kisebbek és gyakorlatilag hangtalanok.

A japán gyártó egyelőre nem erősítette meg és nem is cáfolta a hírt. A vállalat azt közölte, hogy továbbra is gyártani és értékesíteni fogja a meglévő tükörreflexes fényképezőgépeket. Azt ugyanakkor nem tagadta, hogy az új fejlesztések már nem kerülnek piacra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások