Túl sokat fogyasztanak a szerver­centrumok Londonban

Túl sokat fogyasztanak a szerver­centrumok Londonban

2022. július 31. 22:36, Vasárnap
A brit főváros egyes részein leállították az építési projekteket. A helyzet 2035-re oldódhat meg.

Nyugat-Londonban a számítógép-központok üzemeltetői nagyon sok energiát fogyasztanak, ezért az elektromos hálózatot nem lehet további létesítményekkel terhelni. Könnyen lehet, hogy a helyzet 2035-ig nem is rendeződik - minderről a Financial Times számolt be. Az adatközpontok akkora mennyiségű villamos energiát használnak fel, amely kisvárosokéval egyenértékű, amire a mostani kánikulában a hűtés még rátesz egy nagy lapáttal. Az energiaszolgáltató számára a magas telekárak miatt nagyon nehéz a londoni bővítés. A GLA szerint a nyugat-londoni villamosenergia-hálózat elérte a működőképessége határát és akár 2035-ig is eltarthat, amíg a hálózatban elegendő kapacitás áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy új házat rá lehessen kötni.

A korlátozás jelenleg három nyugat-londoni kerületet érint, ezek Ealing, Hillingdon és Hounslow. A Londont irányító hatóság (GLA) leveleket küldött azoknak a fejlesztőknek, akik a kérdéses területeken házak építésére kértek engedélyt. A szabályozás miatt az új otthonoknak támogatniuk kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat, például a hőszivattyúkat és az elektromos járművek számára töltőállomásokat kell tartalmazzanak, amelyek további terhelést jelentenek a hálózaton. A lehetőségek között szerepel az áramfogyasztás ösztönzése a kis igénybevételű napszakokban, a lehetséges csatlakozások számát szabályozó szabályozás felülvizsgálata, valamint a közeli, kevésbé korlátozott hálózatokhoz való csatlakozáshoz szükséges kábelek telepítése.

A GLA a levelekben azt is kifejtette, hogy a korlátozás hátterében a szervercentrumok magas fogyasztása áll, konkrétan az M4-es autópálya melletti számítógép-központokról van szó. A területet "Anglia Szilícium-völgyének" is nevezik, mert közel van az az Atlanti-óceánon átkelő optikai gerinckábelhez. Az itt található vállalatok közé tartozik az Adobe, az Amazon, a Dell, a Huawei, a Microsoft, az nVidia, az Oracle és az SAP. A cégek közül sokan szervercentrumokat üzemeltetnek a telephelyein. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy eddig hány építési projektet utasítottak el. A három érintett kerület együttesen London lakásállományának 11 százalékát teszi ki.

Július elején jelentették be az Egyesült Királyság villamosenergia-hálózatának bővítésére vonatkozó tervet. A projekt keretében 62 milliárd eurót fektetnek be, a fő célja az új szélerőműparkok megjelenésére való felkészülés. A brit kormány 2030-ig a jelenlegi 10 gigawattról 50 gigawattra kívánja növelni a tengeri szélerőművekből származó villamosenergia-termelést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások