A német haderő tiltja a Microsoft szoftverek használatát

A német haderő tiltja a Microsoft szoftverek használatát

2001. március 20. 17:56, Kedd
Németország hadereje ezentúl nem használhat majd Microsoft szoftvert az kritikus területeken alkalmazott számítógépein, írja a Der Spiegel német magazin.

A német Védelmi Minisztérium azért nem bízik többé a redmondi szoftveróriás termékeiben, mert a vezetők szerint az Egyesült Államok hírszerző ügynökségei titkos információkhoz juthatnak azokon keresztül. A hír a Der Spiegel március 17-ei online számában jelent meg.

A német nemzetbiztonsági vezetők a tudatában vannak annak a ténynek, miszerint az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) hozzáfér a Microsoft termékek összes kényes részének forráskódjához, írja a Der Spiegel. A német vezetés a jövőben inkább a Siemens AG és a Deutsche Telekom AG titkosítási technológiáját használja majd fel.

Az IDG hírügynökségnek egyelőre nem sikerült elérnie sem a Microsoft, sem a német Védelmi Minisztérium illetékeseit az ügyben. A Der Spiegel arról is beszámolt, hogy a német Külügyminisztérium elvetette azt a tervet, amely egy videó telekonferenciás rendszer kiépítését célozta. A Denveren keresztül irányuló adatforgalmon alapuló rendszer "technikai okok" miatt nem lesz megvalósítva.

"Nem tudom megerősíteni mindezt" - mondta Sabine Sparwasser, a német Külügyminisztérium szóvivőnője. "A Külügyminisztérium továbbra is építi például a bonni és berlini központok közötti videó telekonferencia rendszert." A szóvivőnő hozzátette, hogy jelenleg nincsenek tervek tengerentúli rendszer felépítéséről, mivel annak megvalósítása túl körülményes lenne. Sparwasser szerint az egész pénz kérdése.

A szóvivőnő azonban arról is kifejtette véleményét, hogy tudatában vannak hasonló biztonsági problémáknak a telekommunikációs rendszerekben. "Természetesen nagyon nehéz teljes biztonságot elérni a kémkedés ellen. Ezt mi számításba vesszük."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások