Az IBM gyorsabb titkosítási technológiát jelentett be

Az IBM gyorsabb titkosítási technológiát jelentett be

2000. december 2. 06:13, Szombat
[ZDNET] Az IBM Corporation most jelentette be saját, új fejlesztésű biztonsági digitális titkosító, és szignálási eljárását, mely a cég állítása szerint kétszer gyorsabban működik a ma létező leggyorsabb titkosítási eljárásoknál.

Az IBM - vagy ahogy sokan nevezik, a Big Blue - szerint az új fejlesztésű titkosítási-hitelesítési technikát leginkább a mobil kommunikációs eszközökben fogják alkalmazni a biztonságossá tétel céljából, hiszen ezen eszközök esetében különösen fontos a könnyebben feldolgozható, gyorsabb, és kevesebb energiát fogyasztó biztonsági megoldások alkalmazása.

"Az újonnan kifejlesztett tikosítási, és hitelesítési eljárások egy újabb fontos lépést jelenthetnek az egyre biztonságosabb mobil-kommunikáció, és internet irányába." - nyilatkozta Charles Palmer, az IBM Research hálózati biztonságért, és rejtjelezésért felelős menedzsere. "A titkosítási, és a hitelesítési algoritmus együttes alkalmazásával segíthetünk az e-business minél gyorsabb elterjedésének." - mondta.

A titkosítás egy olyan eljárás, melynek keretében a rejtjelezett, összezavart adatnak tűnő információkat, csak a megfelelő kulccsal rendelkező személyek tudják értelmezni, feldolgozni. A hitelesítési eljárás pedig azt biztosítja, hogy az xy személy által szignált adatfájl olvasója biztos lehessen abban, hogy azt a dokumentumot ténylegesen xy írta. Az IBM reményei szerint a két technológia kombinációjával jóval biztonságosabbá tehető az internet, és az egyéb adattároló hálózatok működése.

Bruce Schneider, a Counterpane Internet Security Inc. biztonsági cég vezető technológusa szerint a titkosítás és a hitelesítés együttes használata egyáltalán nem számít újdonságnak, ezenkívül a szakértő az eljárás szükségességét is megkérdőjelezi. Schneider egyébként a nagysikerű titkosítással foglalkozó "Alkalmazott Kriptográfia" című könyv szerzője is egyben.

Szerinte már a 90-es évek közepétől folynak az IBM eljárásához hasonló titkosítással foglalkozó kutatások, melyeket az ausztráliai Monash egyetemen folytatnak "signcryption" fedőnév alatt. Elismerte, hogy az IBM által is alkalmazott eljárás működőképes, azonban szerinte semmi újat nem hozott az IBM kutatása, legfeljebb csak annyit, hogy az algoritmus gyorsabb lett elődeinél.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások