Nagy sebességre kapcsoltak a streaming szolgáltatók

Nagy sebességre kapcsoltak a streaming szolgáltatók

2022. augusztus 21. 12:20, Vasárnap
Préda, Nappali műszak - filmek, melyet szinte mindenki várt, de végül vegyes érzelmekkel álltunk fel a megnézésük után.

A Streaming szolgáltatók az első felfutás után komolyabb lejtmenetbe kezdtek és nevesebb sztárok illetve franchise-ok bevonásával próbálnak javítani a helyzetükön. Így nem csoda, hogy például a Beverly Hills-i zsaru 4 is a Netflixen debütál majd, vagy hogy a Disney+-ra pár héttel a mozis premier után felkerülnek a blockbusterek. Most három filmet emeltünk ki a kínálatból, melyek nagyon be voltak harangozva, de a végeredmény inkább vegyes érzéseket generál az emberben.

Préda
A Predator franchise számos méltatlan bejegyzést kapott már az 1987-es első rész óta. Elég csak a legutóbbi Ragadozóra gondolni vagy akár az Alien-kooperációt megemlíteni, hogy az ember a fejét fogva dőljön hátra és csodálkozzon, miért olyan nehéz egy ilyen faék egyszerűségű alaphelyzettel bíró karakterhez méltó filmet készíteni?

Nos, a Disney+-on megjelent Préda szerencsére már elindult a jó irányba, de sajnos még mindig oltári és idegesítő hibákkal és megoldásokkal van tele. Adott egy indián törzs, ahol mindenkinek megvan a szerepe, a nők gyűjtögetnek, a férfiak vadásznak. De persze ez nem elég karrier egy komancs lánynak, így Naru titokban gyakorol a vadászatokra. Egy nap meg is kapja a lehetőséget fivérétől, akivel egy pumát indulnak felkutatni.


Persze már viszonylag hamar találkozunk a Ragadozóval, de még ennél is gyorsabban megutáljuk a főhősnőt. Naru karaktere ugyanis egészen elképesztő módon idegesíti fel az embert. Bár a fába nagyon látványosan és pontosan dobálja a fejszéjét, de utána minden esetben csak a szerencsének vagy valaki másnak köszönheti azt, hogy nem hal meg.

Legékesebb példa erre a trailerben is látott medve, de van még előtte bőven és utána is bőven olyan esemény, ami nagyon ékesen bizonyítja, hogy mennyire nem érdemli meg az esélyt amit kér. A Préda ennek köszönhetően egy közepes film lett. Sok helyen olvastam, hogy az év legjobbja és hasonlók, de ha ez a film jobb, mint a Minden, mindenhol, mindenkor vagy akár a Top Gun: Maverick... arra nem tudok mit mondani.


A főszereplő Ragadozónál is eléggé megkérdőjeleződik a rátermettség, mert a végső halála nevetséges. De már alapból fura, hogy eddig bármilyen filmben is bukkant fel a Predátor, mindig veszített. Akár egy kommandóssal, akár egy rendőrrel, akár az Alienekkel került szembe, mindig alul maradt. És most persze egy indián lány is kicsinálta, miközben előtte fegyverrel ellátott prémvadászokat vágott le tucatjával.

A Predátor kinézete is kérdőjeleket vetett fel bennem. Méreteiben igen, de maszk nélkül nem igazán hasonlít az eddig megszokott Ragadozókra. Lehet hogy a saját bolygóján egy másik kontinensről érkezett példánnyal van dolgunk? Erre nem jön magyarázat, de még számos logikátlan pontra sem kapunk semmi érdemleges feloldást.

A pénzügyi siker hatására biztosan jön még folytatás, de azért van még mit finomítani és dolgozni a karakteren. De "kezdetnek" nem rossz, csak én személy szerint ennyi magasztaló kritika után nem ezt a végeredményt vártam. 6/10

Nappali műszak
Jamie Fox egyre lejjebb süllyed mióta leforgatta Quentin Tarantinoval a Django filmet. A Netflix közege sem ismeretlen számára, hiszen a Project Power: A Por ereje kapcsán egyszer már kénytelenek voltunk csalódni a szerepválasztásaiban. Nos, a Nappali műszak az első előzetesek alapján egészen pofás kis akció-horrornak tűnt, de sajnos végül jött a valóság - és a napfény.

A sztori szerint Kaliforniába a szikrázó napsütés és hőség ellenére is elkezdtek bevonulni a vámpírok. A levadászásukból él Jamie Fox karaktere, aki a fogakat eladva próbál pénzt keresni. Egy nap azonban rossz vámpírt kap el, akinek teremtője, egy über-vámpír (nem, nem sofőr) bosszút esküszik.


A Nappali műszak próbálja a John Wick és a Tyler Rake: A kimenekítés receptjét követve "őszinte akciójelenetekkel" sokkolni a nézőit, de sajnos a rengeteg és gagyi CGI-vámpírnak köszönhetően egész egyszerűen nevetséges az egész. Mondjuk a négy fős harc a fészekben egészen jól indul, de a végére ott is komoly problémák adódnak.

Ráadásul Fox is láthatóan úgy mondja a szöveget, mintha a "fogát húznák" és ezen a kötelező buddy-elemként odatett Dave Franco sem segít, inkább ront. Olyan szinten játssza túl az aktakukacból terepmunkássá "fejlődött" fickó szerepét, hogy az már irritáló. A rendezés pocsék, a forgatókönyv nagyon gyenge, a logikátlanságoktól pedig a legtöbb jóérzésű ember a falnak megy. 2/10


Carter
Nagyon úgy tűnik, hogy értelmes és izgalmas filmekért ismét Koreába kell menni. A Carter egy ál-egysnittes akcióőrület, mely egy zombiapokalipszis idején játszódik. A film nagyon látványos, bár sokakat talán zavar majd a "vágásmentesség", de nagyon is érdemes adni neki egy esélyt.

A Carter nem szűkölködik a brutalitásban és nem akar többnek látszani, mint ami: egy szimpla akciófilm. Nincs nagy mondanivaló mögötte, nem dramatizálják túl a dolgokat. Elindítják a motort és az megy végig, magas fordulatszámon pörögve. Szerencsére nem fullad le, de így is kicsit zsong majd az ember feje a több mint 2 órás játékidőtől. 8/10

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások