Környezet­szennyezőbbek az SSD-k a merev­lemezeknél

Környezet­szennyezőbbek az SSD-k a merev­lemezeknél

2022. augusztus 9. 18:51, Kedd
Érdekes dologra mutattak rá egyetemi kutatók.

A Wisconsini Egyetem és a Brit Columbia Egyetem két kutatója elkészítette a The Dirty Secret of SSDs: Embodied Carbion című anyagát, amelyből kiderül, hogy az SSD-k károsabbak az éghajlatra, mint a mechanikus HDD-k, ugyanis az előbbiek az élettartamuk alatt majdnem kétszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint az utóbbiak.

A szakemberek a munkájuk során összegyűjtötték a különböző gyártók úgynevezett életciklus-elemzéseit. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy egy egy terabájt kapacitású SSD ötéves használat során 184 kilogramm szén-dioxidnak megfelelő káros anyagot bocsát ki. Egy ugyanekkora mechanikus merevlemez esetében ez a szám viszont csak 99,6 kilogramm. Ennek oka, hogy az életciklus-elemzés a gyártást is magában foglalja és itt az SSD jelentősen rosszabbul teljesít, mivel a flashmemória előállítása sokkal energiaigényesebb, mint a mágneses lemezeké.

Az SSD-k szén-dioxid-kibocsátásának több, mint 80 százaléka a gyártás során keletkezik, míg a HDD-k esetében ez fordítva van. Ez a hátrány még a tárolási sűrűség növekedésével is megmarad. A tranzisztorok számának növekedésével párhuzamosan ugyanis a flashchipeket tartalmazó ostyák előállításához szükséges energia is növekszik. Ahhoz, hogy egy SSD esetében ezek a mutatók javuljanak, minél tovább kell használni. Ennek érdekében a kutatók többféle mechanizmust javasolnak, például hatékonyabb hibajavítást (ECC) vagy a többszintű cellákról egyszintűre (MLC, SLC) való átalakítást.

A legtöbb SSD MLC memóriát használ, amely memóriacellánként több bitet tárol különböző feszültségértékek formájában. Ez azonban érzékenyebbé teszi őket az öregedési hatásokra. Az SLC-memóriaként az MLC-meghajtók az első után egy második életet is kaphatnak, bár kisebb kapacitással. A javaslatokat azonban nem könnyű megvalósítani - szükség van a memóriachipek vezérlő firmware módosítására. Ezen túlmenően az elemzés figyelmen kívül hagyott egy fontos szempontot: az SSD-k nagyobb sebességét. Egy SSD sávszélessége még egy több merevlemezből álló RAID-rendszerrel sem érhető el. Azokon a területeken tehát, ahol nagy hozzáférési sebességre van szükség egy SSD könnyedén helyettesíthet több HDD-t és ezáltal végső soron klímabarátabbá válik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások